Wat is bio-energie?

Wind, zon en water zijn bekende energiebronnen. Iets minder bekend is bio-energie, of energie uit biomassa. En dat terwijl dit het grootste deel van de groene energie levert. Deze vorm van energie heeft zo zijn voor- en nadelen. En wat is bio-energie nu precies? 

biogas

Groene energie

Er zijn verschillende manieren om groene energie op te wekken. Zo heb je zonne-energie, windenergie, waterkracht en bio-energie. Bio-energie mag groene energie genoemd worden, maar er is nogal wat discussie over. Als je kiest voor groene energie kun je inzien waar deze groene energie vandaan komt. Dit kan je helpen met het kiezen van een energieleverancier die bij jou past.

Wat is bio-energie?

Bio-energie wordt opgewekt door verbranding, vergassing en vergisting van biomassa. Biomassa is een verzamelbegrip voor materiaal dat van organische oorsprong is. Dat zijn bijvoorbeeld: (snoei)houtafval, rioolslib uit waterzuiveringsinstallaties, gft-afval uit huishoudens, oliën en vetten en mest uit veebedrijven. Ook worden er gewassen speciaal geteeld om bio-energie op te wekken, zoals koolzaad en palmbomen. Het grootste deel van de energie wordt omgezet in elektriciteit.

Bio-energie opwekken

Het opwekken van energie uit biomassa gebeurt dus door verbranding, vergassing en vergisting. De energie komt meestal vrij in de vorm van warmte en wordt omgezet in elektriciteit. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze drie processen?

  • Verbranden: het grootste deel van de energie wordt opgewekt door verbranding van biomassa in afvalverbrandingsinstallaties en in kolen en gascentrales. De verbrandingwarmte wordt vervolgens omgezet in elektriciteit.
  • Vergisting: een deel van het gft-afval uit huishoudens wordt omgezet in energie door vergisting. Dat is een vorm van verrotting, maar dan zonder zuurstof en met andere bacteriën. Zo ontstaat er methaangas. Verbranding van methaangas levert weer groene energie op.
  • Vergassen: als je biomassa verbrand met heel weinig zuurstof ontstaat een mengsel met zeer brandbare gassen, dit heet biosyngas. Deze werkwijze wordt maar weinig toegepast in Nederland.

Voordelen

Het winnen van energie uit biomassa heeft verschillende voordelen. Zo hoeven er geen fossiele brandstoffen te worden gebruikt en dat zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Een ander voordeel is dat biomassa, in tegenstelling tot kolen en aardgas, niet opraakt.

Nadelen

Er is toch wat discussie of bio-energie wel echt duurzaam is. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn natuurlijk lastig te meten. Het probleem is vooral dat er veel verschillende vormen van energie uit biomassa zijn, met elk een ander effect. Bij biomassaverwerking van mest, rioolslib en sloophout komen bijvoorbeeld schadelijke stoffen vrij. Daarnaast kan de teelt van gewassen voor biomassa de biodiversiteit en voedselproductie bedreigen. Het gaat dus vooral om de vraag welke vormen van biomassa duurzaam zijn en welke niet.

Energieleverancier kiezen

Als je een energieleverancier kiest wil je graag inzicht hebben waar de energie vandaan komt. Kies je voor groene energie, dan wil je wel zeker weten dat de energie die je krijgt 100% groen is. En uit welke bron komt het dan? Is het bio-energie of zonne-energie? Om daar achter te komen zijn er websites waar je alle leveranciers goed kunt vergelijken. Lees daar meer over in ons blog over besparen op energie.

nog meer: wooninspiratie