7 manieren om warm te worden zonder verwarming

Met de energieprijzen die zo zijn gestegen, zijn we allemaal op zoek naar manieren om die kachel minder vaak aan te hoeven zetten, zónder dat we het koud hoeven te hebben. Er zijn natuurlijk allerlei dingen die je kunt doen om het warm te krijgen zonder verwarming. Wij tippen er zeven!

Warm worden zonder verwarming

Met de huidige energieprijzen zetten we onze verwarming allemaal liever een tikje lager. Maar we hebben ook weer geen zin om kou te gaan zitten lijden deze winter. Hoe krijg je het warm zonder verwarming? Wij hebben tips.


LEES OOK
Binnenkijken in een energiezuinig nieuwbouwhuis in Bodegraven

7 tips voor warmte

 1. Warmte van de oven
  Heb je een taart of broodjes gebakken en doe je de ovendeur meteen weer dicht? Zonde! Om je huis (of keuken in dit geval) te verwarmen, kun je natuurlijk prima de warmte van je oven gebruiken. Hij is toch al warm en het is zonde als dat verloren gaat.
 2. Kaarsjes
  Niet alleen optisch oogt het warmer als je kaarsjes aansteekt, zo’n gezellige kaars maakt de ruimte ook warmer. Oké, het wordt niet meteen tien graden warmer in huis van een waxinelichtje, maar hé: alle beetjes helpen, toch?
 3. Droger open
  Een apparaat dat véél stroom verbruikt, is natuurlijk de droger. Maar soms ontkom je er gewoon niet aan om je natte wasgoed erin te doen. De warmte een beetje handig inzetten? Laat de deur van je droger open als-ie klaar is en verwarm de ruimte met ‘restwarmte’.
 4. Warm drankje
  Flauw, maar waar: een warm drankje warmt je op van binnenuit. Dan hebben we het over echt warme drankjes als thee, koffie of warme chocolademelk in een grote mok, maar ook over drankjes die wat sterker zijn. Bijvoorbeeld een glas whisky of een ander soort alcoholische drank. Niet voor niets gaan ze in wintersportgebieden voor ‘schnapps’.
 5. Huisdier op schoot
  Heb je een trouwe viervoeter of een leuke kat in huis? Gebruik elkaar dan om het wat warmer te krijgen. Een beest op schoot geeft warmte en vindt het als-ie het koud heeft (in de meeste gevallen) heerlijk om lekker bij je te liggen.
 6. Vloerkleed
  Wederom een tip die optisch én praktisch warmte geeft: een vloerkleed. Het ziet er gezellig uit en daardoor oogt het warmer, maar het voorkomt ook nog eens dat de kou uit de vloer omhoog trekt. Bovendien voelt zo’n vloerkleed van wol veel lekkerder aan je voeten dan een koude vloer.
 7. Gordijnen
  Een andere manier om de kou buiten de deur te houden, is goede gordijnen ophangen. Zeker als je voor verduisterende gordijnen gaat, houdt dit veel kou tegen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen, want mocht je de verwarming dan wel aanzetten, dan gaat deze warmte verloren.

LEES OOK
Zorg voor energie in huis met de nieuwe Ikea voorjaarscollectie

nog meer: wooninspiratie