Waar moet je op letten bij de oplevering van een huis?

Het liefst vlieg je er door alle opwinding in een paar minuten doorheen, maar je kunt er maar beter de tijd voor nemen: de oplevering van een huis. Het is tenslotte de laatste inspectieronde van jouw toekomstige paleis. Waar moet je op letten bij de oplevering van een huis?

vtwonen 07-2021 | grijze bank met kussens en plaid op een van de Novilon vloeren met betonlook
Novilon vloer Gruis per m² € 29,50. M.m.v. pantoufle-design.nl (bank), basiclabel.nl (zwart-wit kunstwerk, zwarte bijzettafel, houten bijzettafel), householdhardware.nl (witte organisch gevormde vaas, glas), studio-yen.com (kelim kussens, kussen met vacht), bymolle.com (crèmekleurig kussen, linnen plaid in de kleur hazel), tessaderijk.com (groot kunstwerk aan de muur). Overig privébezit.

Time management 

Tijd en timing is key als het om een oplevering van een huis gaat. Meestal heb je voor de oplevering of eindinspectie zo’n half uur de tijd. Al is er meestal geen vaste tijd aan verbonden. De grootte van het huis speelt natuurlijk ook een rol. Heb je het idee dat je te weinig tijd krijgt voor de oplevering? Kaart dit dan aan bij de (aankoop)makelaar of verkopers: vaak is er een hoop bespreekbaar. 

Als het op vragen aankomt, is het handig dat de verkopende partij ook aanwezig is. Op die manier kan er meteen duidelijkheid geschept worden bij tekortkomingen. Plan de oplevering het liefst vlak voor het bezoek aan de notaris voor de overdracht. Ook als dit qua planning niet goed uitkomt: bespreek het met de notaris. 

LEES OOK
Goede voornemens: met deze tips ga je dit jaar goedkoper leven

op maat gemaakte gordijnen in de kleuren grijs en beige
Op maat gemaakt rolgordijn in kleur 18012, hier in afmeting 137×300 cm (bxh) € 206,27. Op maat gemaakt overgordijn in kleur Keper Ecru 2283, per meter vanaf € 26,99 | M.m.v. pure-original.nl (muurverf Fresco in kleur Bone), designtales.nl (metalen mand, bureau), vantil.nl (stoel), bolia.com (vloerkleed), zarahome.com (witte keramieken potten met deksel, tafellamp), letoile.store (zwarte aardewerken mok, beige vaas), hm.com (houten dienblad). Overig privébezit.

Op het eerste oog

Op het eerste oog vallen eventuele (nieuwe) beschadigingen meestal snel op. Tijdens het verhuizen van zware meubels of laatste verbouwingen vangen muren  en vloeren vaak de eerste klappen. Ook de trap en muren langs de trap worden nog weleens geraakt. 

Zo vast als een huis

Ook belangrijk: de vaste zaken van en aan het huis. Bekijk en gebruik deuren en ramen: werkt alles naar behoren? Check binnen én buiten de kozijnen en boeidelen op houtrot of andere beschadigingen. Vergeet ook de (regen)waterafvoer niet en de staat van de tuin of het balkon of terras. 

LEES OOK
Dit is de ultieme badkamer checklist bij het kopen van een huis

Waterzaken

Controleer alle zaken die met water te maken hebben. Van vochtplekken tot lekkage en de meer praktische waterzaken. Werken de kranen en trekken de toiletten door? Ook de CV-ketel verdient aandacht, Soms staat deze al enige tijd uit en dat kan problemen opleveren bij de opstart. Check ook de radiatoren: zitten deze op de juiste plek en klopt het qua aansluitingen?

Functionele onderdelen

Een rondje functionele onderdelen mag niet ontbreken tijdens de oplevering van een huis. Doen alle lichtschakelaars het nog? Zit de thermostaat nog op z’n plek of is deze vervangen door een goedkoper exemplaar? Idem dito voor stopcontacten en eventueel aanwezige verlichting. 

Meubels ter overname

Is er voor gekozen om meubels over te nemen? Neem dan een lijst mee van alle items die in het koopcontract staan, mits dit op deze manier is overeengekomen. Zijn alle meubels daadwerkelijk blijven staan? Een extra inspectieronde voor eventuele beschadigingen kan nooit kwaad. 

Hulp bij de oplevering van een huis

Heb je zelf nou niet zoveel verstand van technische en praktische zaken om en rondom een huis? Dan kun je altijd hulp inschakelen. Zo zou je een bouwkundige expert om hulp kunnen vragen, maar er zijn ook bedrijven die de oplevering in jouw naam uitvoeren. Je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een handig familielid of iemand die veel ervaring heeft met het kopen en verkopen van huizen.

nog meer: wooninspiratie