Voor de thuisblijvers: vier vakantie in de tuin

Heb je geen vakantieplannen, maar wil je toch dat zonnige gevoel in huis halen? Vier dan vakantie in de tuin! De hele boel hoeft natuurlijk niet op de schop, een buitenplek vakantieproof maken kan ook met een paar aanpassingen of aankopen.

DIY loungebed | vtwonen

Tip van de stylist voor een vakantie in de tuin

Fietje Bruijn: ‘Blijf je dit jaar thuis tijdens je vakantie? Verwen jezelf en gebruik vakantiegeld om de tuin of balkon in vakantiesfeer te brengen. Niet alleen fijn voor deze zomer, daar heb je nog jarenlang plezier van. Met andere zonwering is er zo een fijne sfeer. Hang zonwerend doek op of bevestig rieten matten over een simpele pergola. Zorg voor een fijne eetplek, niets voelt zo vakantie-achtig als buiten eten. Met buitenverlichting op zonne-energie wordt de sfeer sprookjesachtig. Hang snoeren op en zet lantaarns neer.’

Rustgevend groen

Niets is zo rustgevend als groen. Planten kunnen ook de sfeer van vakantie brengen: olijf, lavendel en citrus geven meteen een zonnige sfeer. Helemaal als je ze in terracotta potten zet. Of kies voor riet, dat ruist zo rustig. En die donkere schaduwplek? Daar zet je planten neer! Er zijn geweldige planten die het prima doen in de schaduw.

Buiten koken en eten

Buiten koken en eten, dat is echt vakantie. Een buitenkeuken kan superluxe en groot, maar bij minder ruimte of budget kan buiten koken ook. Met bijvoorbeeld een kleine tuinwerktafel, kookplaat of barbecue plus stok om keukengerei aan te hangen, kook je de sterren van de hemel. Je kan die low budget buitenkeuken natuurlijk ook zelf maken.

Lekker vers

Zorg voor een kruiden- en moestuin vlakbij de (buiten)keuken en knip af wat nodig is. Zo lekker en vers krijg je het alleen thuis!

Comfy

Zitten en eten kun je bij genoeg ruimte op twee verschillende plekken doen. Met een loungeset en een eettafel met stoelen is alles bij de hand. Liefst vol lekkere dikke, zachte kussens, zodat je dagen en avonden kunt genieten. Ruimte voor één set? Dan is een tafel die in hoogte verstelbaar is een slimme optie. 

vtwonen-tuin-terras-mediterrane-stijl

De sfeer van vakantie in de tuin

Vakantiesfeer wordt ook opgeroepen door specifieke materialen. Bamboe, rotan en terracotta brengen de landen waar ze oorspronkelijk vandaan komen dichtbij. Een zomerservies haalt je weg uit de dagelijkse sleur. Doe eens heel wat anders: gekleurd glas en keramiek of juist sober handgeblazen glas, hout en puur naturel aardewerk. En laat die Hollandse badhanddoek in de kast, want een hamamdoek van linnen of katoen brengt je in gedachten zo terug bij azuurblauwe zeeën en de altijd aanwezige zon.    

Verkoeling

Water om af te koelen hoort er ook echt bij. Er zijn geweldige buitendouches die je gewoon op de tuinslang kan aansluiten. Houd je van warmte, dan is een hottub superluxe.  

Op blote voeten

Schoenen verruilen voor slippers of blote voeten… Een buitenvloerkleed zorgt voor een zachte ondergrond en brengt meteen sfeer. Voor een permanent andere sfeer zijn tegels een goed idee. Als ze passen bij de binnenvloer, lopen binnen en buiten mooi in elkaar over en wordt de leefruimte optisch verlengd.

Ook op een koele avond

Een dagje minder weer is helemaal geen punt met een overkapping of veranda. Koelere avonden ben je de baas met een terrasheater of vuurkorf. Zo wordt een vakantie in de tuin zelfs in Nederland altijd zwoel.

Spelenderwijs

Houd ook rekening met speelplek voor de kinderen. Om het voor kleine kinderen leuk te maken, is een gazon waarop ze kunnen spelen en spelletjes doen fijn, met rubberen tegels rondom zwembadje, speeltoestel of zandbak. Pas op met giftige planten zoals reuzenberenklauw en wolfsmelk. Grotere kinderen maak je blij met een chillplek en tegels om op te krijten en spelen. Kies voor een tegel in lichte tint, die wordt niet zo warm. 

nog meer: wooninspiratie