Een vloer vraagt om contrast

Als je opnieuw de inrichting van je huis onder de loep gaat nemen, begin dan met de vloer. Dit is het grootste oppervlak van de ruimte en de basis van je interieur. Een houten vloer of laminaatvloer met natuurgetrouwe houtlook past helemaal binnen de huidige natuurtrend en is de perfecte basis voor je huis. Maar hoe laat je je vloer het mooiste uitkomen?vloeren

Een plint hoort erbij

Wanneer je kiest voor een houten vloer of laminaatvloer, vergeet de plinten dan niet. Want door het gebruik van plinten is je vloer pas echt helemaal af. Er zijn plinten in verschillende hoogte- en diktematen en dus voor elke vloer geschikt. Je kunt kiezen voor plinten in hetzelfde decor als de vloer, dit maakt de ruimte rustiger en groter. Ook met een witte basisplint of een plint die je verft in dezelfde kleur als de deuren behoud je rust. Wil je liever een contrasterende of een geschilderde plint, kies dan voor een extra hoge, bijvoorbeeld met een gefreesd profiel. Plinten zijn trouwens niet alleen decoratief, je kunt er ook heel handig kabels en snoeren mee wegwerken.

Kleur als contrast

De neutrale uitstraling van hout geeft je de vrijheid om te experimenteren met kleur op de muren of in accessoires. De contrasten mogen best wat zwaarder zijn. Een donkergrijze wand is bijvoorbeeld prachtig bij een licht eiken vloer. Zachte groentinten in warme en koele nuances, okergeel, levertinten en – helemaal nieuw! – blauwtinten kleuren ook mooi bij hout. In de Home Designer bepaal je heel eenvoudig welke stijl en kleur het beste bij je past.

Materialen en dessins

Bij de natuurtrend horen ook bloem- en plantachtige motieven op gordijnen, kussens en plaids. Zij zorgen voor contrast en laten je vloer mooi uitkomen. Natuurlijke materialen als wol, vilt en linnen geven je huis een behaaglijk gevoel. Een vloerkleed werkt heel goed op een houten vloer of laminaatvloer. Je huis oogt er zachter en behaaglijker door en het werkt ook nog eens geluiddempend.

Combineren

Je vloer is op z’n mooist als je ook andere materialen, zoals metaal, textiel en glas, aan je interieur toevoegt. Combineer verschillende vormen met elkaar, hoekig en strak gaan mooi samen met ronde vormen. Maar pas op: overdaad schaadt. Kies een paar bijzondere onderwerpen die er uitspringen: een mooie lamp of tafel bijvoorbeeld. Ook vloerkleed met een originele vorm doet het altijd goed. Tip: door het maken van een moodboard kun je vooraf uitproberen wat het beste staat. De voorpret is leuk en miskopen zijn uitgesloten!

nog meer: wooninspiratie