Verf uit kleding halen is makkelijker dan je denkt

Een ongeschreven regel: ga je schilderen, dan doe je kleding aan die vuil mag worden. Komt er per ongeluk toch een verfspetter op je goede kleding, niet getreurd. Met deze tips krijg je verf zó uit je kleding.

Verf op waterbasis

Gelukkig zijn veel verfsoorten tegenwoordig op waterbasis. Dat betekent dat je de verfspatten makkelijk kunt verwijderen van gladde oppervlakken. Helaas is verf op waterbasis niet met alleen water uit je kleding te krijgen. Deze handige tips helpen je op weg. O ja, deze manier om verf uit kleding te halen werkt alleen als je de verfvlek eerst goed laat indrogen!

 • Probeer zo veel mogelijk verf te verwijderen met een oude tandenborstel, mesje of spons. Let op: maak de vlek niet nat.
 • Keer de stof binnenstebuiten en houd de vlek onder lauwwarm stromend water. Dep daarna op de vlek met een schone doek of een stuk keukenrol om de verfresten te verwijderen.
 • Doe een flinke druppel wasmiddel op de vlek en laat dit voor een paar minuten intrekken. Dep het daarna met een stuk keukenrol tot er geen verf meer van de stof komt. Let op: niet schrobben! Daar beschadig je de stof mee.
 • Stop het kledingstuk in de was op het wasprogramma dat ervoor bedoeld is. Als het goed is, is de vlek nu weg!

Verf op oliebasis (lak)

Verf op oliebasis, oftewel lak, wordt gebruikt voor het verven van hout of de vloer. Het is hardnekkiger, maar ook deze verfvlek kun je uit je kleding krijgen als je de volgende stappen volgt.

 • Vouw het kledingstuk binnenstebuiten en dep met een kleine hoeveelheid terpentine op de vlek (van binnenuit). Je kunt dit ook doen met verfverdunner die wordt aangeraden op het verfblik. Doe dit net zo lang tot er geen verf meer vanaf komt. Test voordat je hiermee aan de slag gaat op een klein, onopvallend plekje zodat je zeker weet dat de stof mooi blijft.
 • Spoel uit met warm water.
 • Maak een sopje met wasmiddel en laat het kledingstuk er de hele nacht in liggen.
 • Haal het er de volgende dag uit en was het zoals je altijd zou doen in de wasmachine.

Acrylverf

Acrylverf is vrij hardnekkig en trekt snel in stof. Hierdoor is het belangrijk om snel te handelen wanneer je een vlek maakt. Nog nat is de vlek gemakkelijk uit te spoelen. Maar is het al opgedroogd? Dan kun je de vlek met onderstaand stappenplan alsnog snel verwijderen.

 • Krab met een schildersmes voorzichtig de bovenste laag van de verfvlek af. Ben je bang om de kleding te beschadigen? Dan kun je ook wat schilderstape op de vlek plakken, goed aanduwen en dit er vervolgens aftrekken. De tape zal de bovenste laag op die manier meetrekken en verwijderen.
 • Dep nu met een oude doek en wat wasbenzine of terpentine op de vlek, tot deze volledig doordrenkt is.
 • Nu kan het kledingstuk de wasmachine in. Na het wassen is de vlek uit de kleding verwijderd.

Cursus kleur in huis

Met een lik verf oogt een ruimte weer als nieuw, zónder een hele verbouwing op poten te hoeven zetten. Twijfel je welke kleur je wilt, of vind je het lastig om een nieuw kleurpalet toe te passen in huis? Met de cursus ‘Kleur in huis’ van vtwonen stylist Fietje Bruijn leer je álles over het toepassen van kleur in huis. De cursus bestaat uit 4 modules en volg je in je eigen tempo. Doen? Hier lees je er alles over.

nog meer: wooninspiratie