Lijsten en prints ophangen: zó doe je dat!

Een dierbare foto, grappige quote of bijzonder schilderij: ze verdienen het om gezien te worden. Maar hoe ga je te werk en welke manieren zijn er? Even over die witte muur drempelvrees heen stappen en je hebt in no time een verfijnde galeriemuur. Met deze tips kun je zelf je schilderij ophangen. schilderij lijsten

Stap 1: Kies voor één geheel

Varieer met afbeeldingen (en lijsten) in verschillende formaten. XL, klein en alles daartussenin: juist de combinatie maakt het geheel speels. Bang dat het te druk oogt? Trek één lijn met het materiaal (bijvoorbeeld hout) of kies voor een vorm die steeds terugkeert (rechthoekig). Maak er nog meer een geheel van door ook de prints of foto’s op elkaar af te stemmen, allemaal afgedrukt in zwart-wit of sepia bijvoorbeeld.

Stap 2: Bepaal de compositie

Vind je het lastig om de juiste compositie te bepalen? Een goede richtlijn voor een speels effect is vanuit het midden starten met de grootste lijst. Werk hier nonchalant omheen en houd hierbij een denkbeeldige cirkel voor ogen. Ben je meer van de rechte lijnen, kies dan voor een strakkere collage. Trek een horizontale lijn van schilderstape op het midden van de muur. Hang lijsten van hetzelfde formaat en dezelfde kleur onder en boven deze lijn. Let erop dat de lijsten recht boven elkaar hangen voor die typische museumlook.

schilderij ophangen

Stap 3: Ophangen maar!

Oké, het is even slikken: dat eerste gat in die kraakheldere witte muur. Maar voor je het weet heb je de smaak te pakken. Een handige manier om de gaten op juiste plek te boren is alle lijsten die je op wilt hangen over te trekken op (patroon)papier. Knip dit uit en hang de vellen papier met een stukje schilderstape aan de muur. Teken de plek waar het gat moet komen af op het papier en boor er dwars doorheen. Papiertjes wegtrekken et voilà: de lijsten kunnen tegen de muur! Een smalle fotolijstplank is ook een idee, er kan veel op en je moet minder boren. Een grote plaat van mdf (eventueel behangen of geschilderd) tegen de muur is ook een goede optie voor wie beschadigingen wil voorkomen.

Stap 4: Geen gedoe

Wie zegt dat een lijst altijd aan de muur moet hangen? Op de grond, nonchalant leunend tegen de muur, komt ‘ie ook goed tot zijn recht. Zet er meerdere naast elkaar of laat ze een klein beetje overlappen voor dat artistieke atelier gevoel. Een andere manier is helemaal geen lijsten te gebruiken, losse prints zijn ook goed met washitape (Japanse papiertape) op een gladde ondergrond te bevestigen. En wil je een foto echt de aandacht geven, zorg dan voor een mooie achtergrond. Hang de prints op grote vellen aquarelpapier en creëer hiermee een bijzondere passepartout.

Meer inspiratie nodig? Met deze muurdecoratie zijn jouw muren meteen opgefleurd!

Tekst: Seline Steba

nog meer: wooninspiratie