Een zwart interieur: de praktische voordelen op een rij

Zwart is een uitgesproken kleur, helemaal als je het in je interieur gebruikt. In eerste instantie zou je misschien denken dat de kleur het huis minder gezellig maakt, maar niets is minder waar. En een zwart interieur, dat heeft ook nog eens z’n voordelen.

vtwonen 03-2020 zwart interieur
Lambrisering van behang MRV-22 Wainscoting van Mr. & Mrs. Vintage 48,7 x 487 cm, behang erboven VOS-08 Angle Webbing van Studio Roderick Vos 48,7 cm breed (nlxl.eu). Deur geverfd met muurverf vtwonen krijt mat in kleur Off Black (karwei.nl). Stof van Nobilis op tafel (wva.nl). Wandlamp 90 cm Ø, leren kuipstoel met zwarte voet, pan, zwarte mok (brechtmurreatelier.nl). Zwarte kruk (maisonnl.com). Gieter (esatto.nl). Zwarte etagère (homestede.nl). Houten onderzetter (zarahome.com). Grote vaas (edha-interieur.nl). Zwarte stoel met webbing van HK Living (woononline.nl). Tafel met zwart onderstel (loods5.nl). Overige privébezit.

Vuil? Welk vuil?

Je hebt er misschien nog niet aan gedacht, maar een zwart interieur is ideaal als je niet van schoonmaken houdt. In tegenstelling tot een witte of lichte vloer, hoef je een zwarte vloer minder vaak schoon te maken omdat vuil simpelweg minder opvalt op een donkere ondergrond. Heb je huisdieren (of jonge kinderen), dan is dit een uitkomst. Natuurlijk is het hygiënischer als je wél schoonmaakt, maar hey, wij zullen niks verklappen als jij de stofzuiger een dag langer laat staan.

Lekker luxe

Is het je weleens opgevallen dat luxueuze hotels vaak zwart als hoofdkleur gebruiken in hun interieur? Badkamers, vloeren, meubels… Een van de voordelen van een zwart interieur is dat het geheel er meteen een stuk eleganter en luxeuzer uitziet. In plaats van dure items aan te schaffen, ga je gewoon met zwarte verf of behang aan de slag. Hello chique kamer.

Rust

Een van de voordelen van zwart interieur is dat de kleur je rustig maakt. En dat het in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet kleiner maakt. Een zwarte kleur in huis creëert juist ruimte en geborgenheid. Ga voor een zwarte vloer van bijvoorbeeld beton(look) en een fijn behang op de muren. Een simpele print of reliëf zorgt voor een mooi contrast.

nog meer: wooninspiratie