Verboden toegang: insecten buiten houden doe je zo

Met warm zomerweer zet je het liefst alle ramen en deuren open voor toch nog wat frisse lucht. Dat kan heerlijk zijn, maar als de insecten je om de oren vliegen en je ’s avonds een insectenkerkhof aantreft op de vensterbank, is het toch heel wat minder verfrissend. Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze beestjes buiten te houden.

woonkeuken | keuken | eettafel | stoelen | hoge ramen | piet hein eek crisis | kleur | insecten buiten houden

Hoe schoon is jouw huis?

Als je zoveel mogelijk insecten buiten de deur wilt houden, zorg er dan voor dat het huis schoon en opgeruimd is. Beestjes worden als een soort magneet aangetrokken tot etensresten, volle prullenbakken en andere vuiligheid. Ook rottend fruit en een vieze fruitmand zijn een absolute no go.

Daarnaast komen insecten ook af op huizen waar de luchtvochtigheid hoog is. Ze zijn nu eenmaal dol op warme en broeierige plekken. Het beste is om het luchtvochtigheidsniveau onder de 50% te houden. Zorg voor goede ventilatie of maak gebruik van een luchtontvochtiger. Deze apparaten zuigen vochtige lucht op en blazen er droge voor terug.

LEES OOK
Zo verban je vervelende fruitvliegjes uit de keuken

Planten zijn je beste vriend

Planten fleuren niet alleen je interieur op, ze zijn voor zoveel meer dingen goed. Ook om insecten te weren bijvoorbeeld. Een vleesetende plant kan heel praktisch zijn in de bestrijding van vliegende beestjes. Maar ook de Tagetes, ook wel Afrikaantje, genoemd, houdt insecten op afstand. Deze groeit met weinig verzorging stevig door en kan zowel in de vaste grond als in een pot worden geplant. Zet de planten bij de deur of het raam voor het beste effect.

Met geuren en kleuren

Planten of kruiden die voor ons heerlijk geuren, helpen insecten buiten te houden. Zo werken lavendel en citroenmelisse goed tegen motten, vliegen en muggen. Hetzelfde geldt voor munt: dit kruid houdt ook kruipende beestjes op afstand. Ook kruiden als basilicum, rozemarijn, salie en kamille hebben dat effect. Als je last hebt van fruitvliegjes kun je een teen knoflook in de fruitschaal leggen. En mieren weren het liefst peper en kaneel. Of lap de ramen een keer met azijn. Daar hebben vliegen een enorme hekel aan. 

LEES OOK
Altijd op smaak: neem een kruidentuin in de keuken

Verboden toegang

Uiteindelijk is de beste manier om insecten buiten te houden natuurlijk door ze helemaal geen toegang meer te verlenen. Dat doe je door middel van een hordeur of vliegengordijn. Staat misschien iets minder stylish, maar effectief is het zeker. 

nog meer: wooninspiratie