Tegelen

Tegelen is een prima klusje voor de geduldige en secure doe-het-zelver. Voor een professionele tegelzetter betaal je tussen de 30 en 50 euro per uur. Als je het zelf doet hou je dus geld over. Voor heel bijzondere tegels bijvoorbeeld.

tegels

Nieuwe tegels

Alleen nieuwe wand- of vloertegels doen vaak al wonderen en het aanbrengen ervan is veel eenvoudiger dan je denkt. Het uitzoeken van de juiste tegel is een feestje op zich. Van glas tot rubber, van piepklein tot super groot, alles is mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Intercodam voor inspiratie. Vloertegels zijn harder geperst en bij een hogere temperatuur gebakken dan wandtegels. Daardoor zijn ze bestand tegen belasting. Als je graag vloertegels voor de wanden wilt gebruiken is het heel belangrijk dat je van onder naar boven werkt. Laat bovendien elke rij goed drogen voordat je een nieuwe rij plaatst. Zo voorkom je verzakking. Wandtegels kun je echt niet op de vloer gebruiken, deze zullen vroeg of laat gaan barsten.

Tegels over tegels

Als je geen zin hebt om al je oude tegels van de muur te bikken, kun je de nieuwe ook gewoon over de oude heen aanbrengen. Controleer eerst of de wand helemaal vlak is, of alle tegels vastzitten en verwijder eventuele pluggen. Maak de tegels dan goed schoon met water en ammonia. Breng de nieuwe tegels aan met speciale tegellijm (bouwmarkt).

Hoeveel tegels?

Reken uit hoeveel m² je met tegels moet bekleden. Per m² heb je de volgende hoeveelheden nodig:
Afmeting     Hoeveelheid
15×15 cm       44
15×20 cm      34
20×20 cm     25
20×25 cm     20
30×30 cm     11
40×40 cm      6

Voegen

Niet alleen de tegel maar ook de kleur van de voegen bepaalt de uitstraling van een ruimte. Witte of lichte wandtegels vragen om (gebroken) wit; kies voor vloertegels liever lichtgrijs of antraciet, want een vloer wordt sneller vuil. Bij wandtegels is de voeg ongeveer 3 mm, voor vloertegels is 4 tot 5 mm gebruikelijk. De voeg is noodzakelijk om te voorkomen dat er vuil en vocht tussen de tegels komt. Wil je echt een supersmalle voeg? Kies dan voor een tegel waarvan de zijkant na het bakken recht is geslepen. Dan is een smalle voeg van 1,5 mm mogelijk.

Tips voor het tegelen

Heb je in het grote aanbod dé perfecte tegel gevonden? Dan wordt het tijd om je te verdiepen in een belangrijke klus: tegelen. Zorg voor een gladde ondergrond en let er op dat de eerste tegel goed op zijn plek zit. Leg hiervoor een rij tegels ‘droog’ op de vloer voor de muur en bepaal zo de positie. Houd rekening met de voegen! Zorg dat de ruimte rechts en links van de tegelrij even groot is, minimaal een halve tegel. Teken een lijn op de hoogte van een tegel en tel de dikte van de voeg (3-4 mm) daarbij op. Deze lijn moet waterpas lopen. Begin vanuit hier te werken. Gebruik voegkruisjes om de voegen overal even breed te maken.

Lees hieronder nog meer tips:

  • Als je dan niet voor een te kleine tegel kiest, krijg je veel voegen en die maken een ruimte optisch kleiner.
  • Ook de manier waarop je tegelt heeft effect: rechthoekige, horizontaal gezette tegels verruimen een vertrek. Een kamer lijkt hoger als je de tegels verticaal aanbrengt.
  • Een smalle badkamer kun je breder laten lijken door rondom een tegelstrip in contrastkleur op 25-50 cm hoogte te plaatsen. Een tegelstrip die ruim boven ooghoogte is bevestigd, heeft een verlagend effect.
  • Diagonaal gelegde vloeren geven extra diepte. Dat komt omdat de lijnen naar de hoeken toe langer zijn dan de lijnen naar achteren.
  • Oefen eerst met een restpartijtje, bijvoorbeeld op een plaat multiplex of in een verloren hoekje op zolder.
  • Bereken precies hoeveel tegels je nodig hebt en maak een evenwichtige verdeling, zodat je niet uitkomt met een raar smal streepje.
  • Zoek goed uit welke lijm je nodig hebt; voor elke ondergrond is er een product. Zo voorkom je dat je kunstig betegelde muur inzakt tijdens je koffiepauze.
  • Soms moet je in een tegel boren (uitsparing voor leidingen). Kras dan eerst een putje in het glazuur met een spijker zodat de boor niet wegglijdt.
  • Om de laatste rij tegels tegen de muur precies pas te snijden, leg je de tegel omgekeerd op de nog te vullen plek tegen de wand. Het deel dat over de laatste hele tegel valt, teken je af, trek daar de voegbreedte van af en je hebt precies de juiste maat.

Een beschadigde tegel

Snijd de tegel los en sla er met een hamer op totdat hij barst. Verwijder de tegel vervolgens met een beitel en haal alle lijmresten weg. Smeer een laag nieuwe tegellijm op de plek en breng de nieuwe tegel aan. Voeg hem met een rubberen trekker en haal het overtollig voegsel weg met een spons.

Links voor tegelen

nog meer: wooninspiratie