Zelf je bloemen drogen: zo doe je dat

Een vers boeket bloemen op tafel doet wonderen voor ons humeur. Om zo lang mogelijk van je bloemen te kunnen genieten, kan je ze daarna gaan drogen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Wij helpen je op weg!

Welke bloemen kies ik het beste?

In principe zijn alle bloemen geschikt om te drogen, al zullen niet alle bloemen even lang mee gaan. Rozen, lavendel en hortensia’s zijn erg geliefd als droogbloemen. Speel met verschillende kleuren voor een indrukwekkend plaatje. Je kan best geen witte bloemen gebruiken, want deze worden na verloop van tijd vaak bruin.

Zelf bloemen drogen

De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier om bloemen te drogen is door ze aan de lucht te drogen. Je hebt er weinig voor nodig; enkel een warme, droge en donkere kamer, bijvoorbeeld een zolder. Je kan de bloemen ondersteboven hangen, best niet te dicht bij elkaar zodat er voldoende lucht aan kan. Tip: hang de bloemen per soort en in gelijke bosjes! Het drogen van de bloemen duurt meestal tussen 1 en 8 weken, afhankelijk van het soort. Voelen je bloemen knisperig aan? Dan weet je dat ze droog zijn!

Kan je niet zo lang wachten? Met deze handige bloempers van Studio Carmela Bogman zijn je bloemen op een paar dagen al droog! Het formaat is zo compact dat je ‘m makkelijk kan meenemen in je tas tijdens een wandeling. Extra leuk is dat je de pocket flowerpress ook als lijstje kan gebruiken om de bloem in op te hangen.

vtwonen 04-2021 | tafel met witte vaas en droogbloemen
vtwonen-bloemen-vazen-schoon

Decoreren

Zet je gedroogde bloemen eens in een statement vaas. Het is eens iets anders dan een standaard bosje bloemen en bovendien hebben ze helemaal geen verzorging meer nodig! Je kan je droogbloemen ook inlijsten. Gebruik verschillende formaten fotolijsten en zet ze bij elkaar voor een krachtig geheel. Of restyle jouw memobord en bind de droogbloemen er rond voor een romantisch effect.

nog meer: wooninspiratie