Tafeldekken… hoe hoort het ook alweer?

De overdaad zit ‘m deze kerst waarschijnlijk niet in het aantal gasten aan tafel, maar des te meer in het versieren en dekken van de allermooiste feesttafel. Haal je chique servies en het zilveren bestek van oma uit de kast en maak er een intiem, maar superfeestelijk diner van. Weet jij nog het zit met tafeldekken, ofwel de juiste plek en volgorde van bestek en glazen?

vtwonen buiten special 1 | buiten eten aan gedecoreerde tafel
Tafelkleed, bord met tekst, zwarte beker (anna-nina.nl). Zwart-witte gevlochten stoel, witte mok met zwarte rand (loods5.nl). Ronde slinger met streep (sukha.nl). Groot bord linksonder, wijnglas met streep (zarahome.com). Schaal met patroon links, witte servetring, grijs bakje met cake alles (brechtmurreatelier.nl). Servet met fijne streep, 50×50 cm (bymolle.com). Geblokt servet (ikea.nl). Bord Happy, gestreept mini-dienblad (maisonnl.com). Zwart bestek Vintage van Amefa, 16-delig stone wash (vtwonen.nl). Schaal op bord met tekst, bord daarin, witte kan met tak (annemiekebootsceramics.nl).

Eerst het tafelkleed

Je begint het tafeldekken uiteraard met het tafellaken. Wil je het helemaal goed doen, dan leg je eerst een onderlaken of een molton neer. Dit zorgt ervoor dat het laken goed blijft liggen en dat het geluid van bestek wordt gedempt. Over het onderlaken leg je een mooi katoenen of linnen tafelkleed en deze laat je aan alle kanten 15 centimeter over de tafelrand hangen. Voor elke gast kun je ongeveer 50 cm bewegingsruimte rekenen.

Verschillende borden

De borden zet je recht voor de stoel neer, op een vingerbreedte of 2 centimeter van de tafelrand. Je begint met het onderbord, dit staat er puur voor de sier: als een leeg bord wordt weggenomen, dan heb je nooit een lege tafel.

Op het onderbord leg je een servet en daarna stapel je de borden van groot naar klein. Het kleinste bord is voor het voorgerecht. Je kunt het bord voor het hoofdgerecht ook eventueel verwarmen en later serveren. Links van de borden zet je een klein broodbordje neer. Het botermesje leg je rechts op dit bordje met de onderkant evenwijdig aan de rest van het bestek.

Volgorde van bestek

Bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen. De onderkant van al het bestek moet op 1 lijn liggen met het onderbord, de snijrand van het mes wijst naar het bord en lepels en vorken liggen met de bolle kant op tafel. Het bestek voor het nagerecht ligt horizontaal boven het bord. Het heft van het lepeltje ligt rechts, het heft van het vorkje ligt links.

Volgorde van de glazen

De glazen staan rechts van de borden. Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige truc is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.

Bekijk de video 2x anders met stylist Marianne

Bekijk ook deze tips voor de decoratie van je feesttafel.

nog meer: wooninspiratie