Een eetkamerbank, handig of niet?

Steeds vaker wordt een aantal stoelen bij de eettafel ingewisseld voor een vaste of losse bank. Het staat gezellig zo’n eetkamerbank, maar is het nu eigenlijk praktisch? Want wat als de middelste bankzitter even van tafel gaat, moet de rest dan ook opstaan? We zochten het voor je uit.

Eetkamerbank met leuning

Een eetkamerbank met rugleuning is flexibel, omdat je hem aan alle kanten van de tafel kwijt kunt. Zo kun je alles nog eens omgooien. Een bank met leuning is verder sfeervol, zeker in een gestoffeerde uitvoering, en geeft goede steun aan je rug. Met een aantal kussens maak je ‘m nog gezelliger en comfortabeler.

Heb je een gezin met jonge – en dus wiebelige – kinderen of schuiven er regelmatig kinderen aan? Dan kun je beter kiezen voor een eetkamerbank zonder rugleuning. Op die manier kunnen kinderen makkelijker opstaan, zonder dat de andere bankzitters hier last van hebben.

Bank zonder leuning

Heb je weinig ruimte voor een eettafel, maar heb je toch je zinnen op een eetkamerbank gezet? Overweeg dan een bank zonder rug- en armleuning, omdat je deze helemaal onder de tafel kunt schuiven. Een eetkamerbank zonder leuning kun je ook makkelijker op een ander plek in de keuken of woonkamer kwijt als er niet gegeten wordt. En heb je een feestje? Dan kan de eetkamerbank ook als extra zitplek of bijzettafel fungeren.

Het nadeel van een eetbank zonder leuning is dat je bij uitgebreide etentjes niet even fijn onderuit kunt zakken. Je mist ook op den duur de steun in je rug, dus als je van lang tafelen houdt, dan is zo’n bank niet de handigste keuze.

Vaste bank

Een vaste eetkamerbank is ideaal als de eettafel in een smalle keuken of doorloop komt te staan. Wanneer je een vaste bank tegen de muur maakt of laat maken – met extra opbergruimte in de zitting – win je daar ruimte mee. Bovendien kun je zo’n bank tegen de muur verder laten lopen dan de eettafel en over laten gaan in een wandmeubel of extra zitplekken. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos.

Eetkamerbank op maat in een aflevering van vtwonen Zelf aan de slag

Een nadeel van een vaste bank is dat je zeker moet zijn van de plek van de tafel, want verplaatsen doe je niet meer zo snel na de bevestiging. Ben je dus van de maandelijkse metamorfoses, dan is zo’n vaste bank misschien niet aan jou besteed.

Ben je een beetje handig met een boormachine? Dan kun je zelf aan de slag met een DIY eettafel met bankje of een kastbank met opbergruimte.

nog meer: wooninspiratie