4 tips voor het indelen van een open vakkenkast

Een open vakkenkast is een pronkstuk in je interieur. Mits goed ingericht natuurlijk. Door de juiste keuzes te maken en af te wisselen met verschillende objecten, materialen en vormen kun je naar zo’n open kast blijven kijken. Deze 4 tips zorgen ervoor dat het geen chaos wordt.

1. Keuzes maken

De eerste stap is het selecteren van objecten: welke wil je laten zien, welke juist niet? Show spullen die je mooi vindt, waar je trots op bent of items met een bijzonder verhaal. Zo wordt het echt jóuw kast.

2. Kleur bekennen

Selecteer op kleur: kies bijvoorbeeld alleen spullen die matchen met het kleurpalet van je interieur. Spullen die minder mooi zijn, kun je in mooie dozen of manden in een vak zetten. Dit zorgt voor rust en houdt de kast geordend.

3. Ritme en ruimte

Door wat ruimte te houden tussen de objecten, voorkom je chaos. Niet iedere plank hoeft helemaal vol. Eén enkel voorwerp in een vak plaatsen is ook een goed idee: zo licht je dat voorwerp mooi uit en het creëert tegelijkertijd rust. Heb je veel kleine voorwerpen? Cluster ze op een schaal of in een showcase.

4. Afwisseling

Om te voorkomen dat het saai wordt in je kast, is het belangrijk te spelen met verschillende objecten, materialen en vormen. Naast een rechthoekige fotolijst zet je bijvoorbeeld een plant, die een organische vorm heeft. Varieer ook in hoogte: naast een kleine stapel boeken past mooi een grote vaas of hoge kandelaren. En wissel de manier waarop je je boeken neerlegt af: horizontaal, verticaal of laat er eentje nonchalant tegen een ander voorwerp leunen.

nog meer: wooninspiratie