Snelle aanpak: kun je over behang verven?

Plakkende handen en een hoop rommel: behang verwijderen is geen prettig klusje. Daarnaast kost het een hoop tijd. Maar wat als je het behang niet (meer) mooi vindt? Geen paniek, want behang verven is ook altijd nog een optie. Dat scheelt in ieder geval een hoop tijd! 

Kraanvogel behang

Kun je elk soort behang verven?

Niet alle soorten behang zijn geschikt om te verven. Met name vinylbehang en afwasbaar behang hebben het niet zo op verf. Vinylbehang bevat een bepaald soort weekmakers die er na verloop van tijd voor zullen zorgen dat de verf kleverig wordt. Afwasbaar behang bevat een kunststof laag waar verf zich niet op hecht.

Verder zijn de meeste soorten behang prima overschilderbaar. Glasvliesbehang is zelfs speciaal gemaakt om overheen te verven. De grootste eis is dat het behang goed en stevig aan de muur zit geplakt. Anders is de kans groot dat het behang uiteindelijk los zal laten. 

Twijfel je of over het behang kunt verven? Dan kun je altijd een klein deel nat maken of verven. Wacht een poosje en check daarna of het behang heeft losgelaten. Zit het nog perfect op z’n plek? Dan kun je er vanuit gaan dat het behang overschilderbaar is. 

Behang verven: zo ga je te werk

Stap 1: Egaliseer het behang. Zitten er randjes los of zitten er luchtbellen in het behang? Plak deze dan eerst goed vast voordat je begint met verven. Vul eventueel gaatjes op met een muurvuller.

Stap 2: Ontvet het behang, maak het stofvrij en verwijder eventuele vlekken. Zo zal de verf straks beter hechten aan het behang. Doe dit met een combinatie van water en ontvetter of verfreiniger. Gebruik een spons of doek en maak de boel niet te nat. Wacht tot alles is opgedroogd voordat je begint met verven.

Stap 3: Net als bij het schilderen van een muur, moet je de boel eerst goed afplakken met schilderstape. Tape stopcontacten, het plafond en de plinten af en zorg ook dat de vloer goed beschermd wordt met een zeil.

Stap 4: gebruik een voorstrijk voordat je aan de slag gaat met de echte verf. Voorstrijk zorgt ervoor dat de verf beter zal hechten. Daarnaast voorkomt het dat het behang een groot deel van de verf zal opzuigen én zullen drukke designs niet meer zichtbaar zijn na het verven.

Stap 5: het echte werk kan beginnen! Roer de verf goed door voordat je begint. Verf eerst de hoeken en randen met een kwast voordat je aan de slag gaat met een roller voor de grote oppervlakken. Dekt de verf niet in een keer? Wacht dan tot de eerste laag droog is voordat je de volgende aanbrengt.

Stap 6: verwijder de tape als de verf nog droog is. Nu kun je genieten van een prachtig geverfd behang! Wacht minstens 24 uur voordat je dingen aan de muur hangt. 

LEES OOK
De beste tips om te verven

Paniek: blaasjes!

Geen paniek! Blaasje in behang ontstaan vaker na het verven. Zeker bij papierbehang komt dit vaak voor. Wacht even voordat je overgaat tot actie, want de meeste blaasjes verdwijnen vanzelf. 

Blijf je toch blaasjes zien? Dan kun je ze proberen lek te prikken met behulp van een naald of in de lengte los te snijden met een mesje. Breng wat lijm aan om het behang weer vast te plakken. 

Laten grote delen van het behang toch los na het verven? Of ontstaan er talloze blaasjes? Dan zit er toch niets anders op dan het behang te verwijderen. Zonde van het werk. Test daarom altijd een deel van het behang voordat je het gaat overschilderen. 

LEES OOK
Handig! Zo kun je makkelijk behang verwijderen

nog meer: wooninspiratie