Slopen, de eerste stap naar een nieuw begin

Moet er een keuken of een badkamer uit? Of wordt er van twee kamers één gemaakt en moet er een muur weg? Slopen is typisch een werkje dat je de vakman uit handen kan nemen, zodat hij zich kan richten op het fijnere werk. Zo bespaar je bijvoorbeeld op het werkloon als je een nieuwe keuken of badkamer laat aanleggen.

Voor je begint

Dragende muren mag je nooit zomaar slopen. Schakel een specialist in als je twijfelt. Je kan een dragende muur herkennen aan een aantal kenmerken:

 • staat op alle verdiepingen in huis op dezelfde plaats.
 • is overal even zwaar
 • loopt door tot en met het dakbeschot

Een niet dragende muur is gemaakt van cellenbetonblokken, gipsblokken of gipsplaten en niet dikker dan 7 centimeter.

Elektriciteit zoeken

Check voor het slopen altijd eerst of er geen elektriciteitsleidingen lopen. Stopcontact of lichtschakelaar in de buurt? Dan stuit je waarschijnlijk op leidingen. Een handig hulpmiddel is een leidingzoeker (te koop bij de bouwmarkt). Elektriciteit gevonden? Schakel de stroom uit, schroef de contactdozen open, zet lasdoppen op de uiteinden van de elektradraden en verwijder ze.

Grootste plannen?

Grootscheepse sloopwerken op stapel? Informeer bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt. Die is over het algemeen verplicht als de hoeveelheid sloopafval meer dan tien kuub bedraagt of asbest bevat.

Puin afvoeren

Je hebt 3 opties:

 1. Huur een container bij een bedrijf dat puin en afval volgens de officiële wegen stort. Door het zelf vast naar soort te scheiden, bespaar je een hoop kosten. Je kunt deze containers in verschillende maten huren.
 2. Laat kleine hoeveelheden bouwafval (tot één kuub) in een grote puinzak afvoeren. Deze zijn te bestellen bij veel bouwmarkten. Bel het nummer dat op de zak staat en hij wordt bij je opgehaald.
 3. Rij zelf met een aanhangwagen naar de vuilstort of een afleverpunt van de gemeente. Het verschilt per gemeente of je voor het gewicht van het afval moet betalen.

Storten scheelt slepen

Een stortkoker is handig als je op de eerste of tweede verdieping aan het slopen bent en geen puin van de trap wilt slepen. Per week betaal je zo’n € 13,-/m.

Hoe sloop je welke muur?

Verwijder altijd eerst houten betimmering, lambriseringen en tegelwerk. Draag handschoenen, een veiligheidsbril en liefst ook schoenen met stalen neuzen en een helm.

Gasbetonblokken: geef met een muurzaag of slijptol aan welk deel van de muur je wilt verwijderen. Maak een zaagsnede die de breuklijn aangeeft en sla met een moker de binnenkant van de omlijsting eruit.

Gipsplaat: sla met een hamer op de muur zodat er een gat ontstaat. Verwijder hierna de gipsplaten door er een breekijzer achter te zetten. Achter gipsplaat zit een loze ruimte (spouw) die ter isolatie soms is opgevuld met glaswol. Let op: soms zijn er leidingen in verwerkt.

Steen: boor met een betonboor gaten naast elkaar op de plek waar je de muur wilt verwijderen. Hou er zo’n tien centimeter tussen. Hak vervolgens met een breekhamer de stenen eruit. Maak ze zo klein mogelijk, dit is wel zo veilig en maakt het puinafvoeren eenvoudiger.

Aan de slag!

Dit heb je nodig:

 • betonboor
 • steenbeitel
 • breekhamer en –ijzer
 • muurzaag
 • slijptol
 • moker
nog meer: wooninspiratie