Kalme kleurcombinaties voor de slaapkamer

Zelfs de grootste druktemakers vinden het fijn om af en toe tot rust te komen. De slaapkamer is daar natuurlijk de uitgelezen plek voor. Met kalmerende kleuren, meubels en accessoires zorg je ervoor dat het zengevoel vanzelf op je neerdaalt zodra je de slaapkamer binnenstapt.

vtwonen 08-2021 | behang bij de slaapkamer | kalme kleuren voor de slaapkamer

Kalmerende kleuren

Met weinig prikkels om je heen maak je de meeste kans om snel in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden. Sommige kleuren zijn echte triggers en zorgen ervoor dat je alert blijft in plaats van zen. Rood is bijvoorbeeld zo’n kleur. Ben je niet zo’n slaper, zorg dan dat je deze kleur uit de slaapkamer bant. Naast rood is ook paars een no-go, evenals bruin en donkergrijs. Deze kleuren zijn volgens de experts het minst slaapverwekkend. Goed om rekening mee te houden en er in ieder geval geen grote gebaren mee te maken.

Kleuren die er wél aan bijdragen dat je zo snel mogelijk richting dromenland gaat, zijn wit en beige, maar ook blauw, groen, oranje en zachtgeel. En zilver schijnt je het ultieme hotelchic-gevoel te geven, met als gevolg dat je slaapt als een roos.

Maximaliseer

Kalme kleuren voor de slaapkamer zijn dus niet per definitie saaie kleuren. Een print hier en daar is geen enkel probleem en mixen en matchen mag ook, als je de hoeveelheid maar niet overdrijft. Wanneer je maximaal drie verschillende kalmerende kleuren aanhoudt, kun je nog steeds veel kanten op.

In de nieuwe beddengoedcollectie van vtwonen hebben we rekening gehouden met die kalme kleuren en kun je door de subtiele patronen toch een persoonlijke en sfeervolle slaapkamer bij elkaar stylen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de verrassende combi van donker indigo met warm okergeel? En basic beige wordt ultra warm wanneer je het combineert met terratinten. Het gevaar is natuurlijk wel dat je ’s ochtends langer in bed blijft liggen dan eigenlijk kan.

LEES OOK
Strepen, ruiten én bloemen: een gouden combi op bed

Less is more

Rust in de slaapkamer bereik je niet alleen door kleurgebruik, maar ook door het daadwerkelijk rustig te houden. Probeer er niet meer dan het hoognodige in te zetten: een bed, nachtkastjes, een kast en uiteraard de juiste verlichting. Veto de laptop of televisie en zet een wekker in plaats van een mobiele telefoon op je nachtkastje. Zo vermijd je prikkels die alleen maar voor een onrustige nacht zorgen.

Reserveer de slaapkamer voor het slapen en het samenzijn met je partner en geef er het liefst geen andere functie aan. Mocht je toch je thuiswerkplek in een hoekje hebben gefrommeld, laat deze dan zoveel mogelijk wegvallen in het geheel. Deze DIY flexwerkplek in een rustgevende zandkleur is zo’n beauty die je er prima bij kunt hebben.

nog meer: wooninspiratie