Cool! Zo is airco in de slaapkamer wél stijlvol

Drijf je elke zomer je bed uit omdat de temperatuur ’s nachts maar niet wil dalen? Snakkend naar verkoeling zetten we ten einde raad een ventilator naast ons bed, maar mooi is natuurlijk anders. Toch zijn er airco’s die best gezien mogen worden. Of die in ieder geval makkelijk weggereden kunnen worden, zodat ze nauwelijks opvallen. Zo lig je er letterlijk en figuurlijk cool bij.

zomer zomerhuis strandsfeer slaapkamer bed linnen natuur | zo is airco wel stijlvol

Ventilator of airco?

Ze brengen allebei verkoeling op warme dagen, maar wel op een verschillende manier. Weet jij wat het verschil is tussen een ventilator en airconditioning?

  • Een ventilator zorgt voor luchtverplaatsing, waardoor de gevoelstemperatuur zakt. Hij heeft geen invloed op de temperatuur zelf. Verder verbruikt hij minder energie dan een airco, maakt hij minder lawaai, werkt hij soms op batterijen en is de aankoopprijs aantrekkelijker. Nadelen zijn er ook: door de constante luchtstroom kun je last krijgen van stijve spieren. En de verkoeling is alleen maar plaatselijk.
  • Een airco verlaagt de temperatuur in de kamer met maximaal tien graden. Ook de luchtvochtigheid daalt erdoor. Een mobiele airco is makkelijk te verplaatsen. Als je ‘m alvast aanzet voordat je gaat slapen, kom je in een heerlijk koele kamer terecht. In sommige gevallen kan de airco ook verwarmen en ontvochtigen. Nadelen van airco zijn dat het soms veel lawaai maakt, meer energie verbruikt en prijziger is dan een ventilator.

Naast een ventilator en airco is er ook nog de aircooler. Deze lijkt op een mobiele airco, maar werkt toch weer anders: hij blaast gekoelde lucht uit, maar heeft meer effect op de gevoelstemperatuur dan dat de ruimte echt afkoelt.

LEES OOK
Nieuw bed uitzoeken? Hier moet je op letten

Mooie ventilators bestáán

Houd jij van een briesje tijdens het slapen en hoeft het niet per se een aantal graden lager te worden in de kamer? Dan is een ventilator voor jou voldoende. Het scheelt je bovendien flink in de portemonnee en hij is een stuk handzamer dan een airco. Ga je voor een tafelmodel of eentje op een standaard? Zo maak je de juiste keuze:

  • Een tafelventilator is zo klein dat hij geschikt is voor op tafel of bureau. Handig voor thuiswerkers die ook in de hitte gewoon door willen knallen.
  • De staande of statiefventilator heeft meestal een grotere korf en kan daardoor ook een grotere ruimte bedienen. De hoogte, blaassnelheid en blaasrichting zijn instelbaar en soms kun je hem bedienen met een afstandsbediening of met een app op je telefoon. Zo kun je gewoon lekker blijven liggen.
  • Een torenventilator is smal en lang. Dat maakt hem geschikt voor een kleinere ruimte. Hij ziet er door zijn compacte formaat ook stijlvol uit. Standaard is hij 70 cm hoog, precies de goede hoogte als je op de bank zit. Perfect voor in de woonkamer dus.
  • De plafondventilator doet ons denken aan de tropen, maar is ook in Nederland een uitkomst als de temperatuur omhoog schiet. Je zit er wel aan vast, omdat hij nou eenmaal aan het plafond gemonteerd wordt, maar met de juiste looks kan het een mooie sfeermaker zijn.

Zo is airco best stijlvol

Een mobiele airco heeft natuurlijk als pluspunt dat je ‘m zo de kamer uitrolt als hij niet meer nodig is. Je kunt hem alvast de slaapkamer laten koelen voor het slapengaan en de airco zo programmeren dat hij bij een bepaalde warmte stopt en weer aangaat als de temperatuur oploopt. Ook kun je sommige types met je smartphone aansturen. Houd wel rekening met het feit dat de meeste mobiele airco’s een afvoerslang naar buiten nodig hebben. Maar zoals je hieronder ziet: airco kan best stijlvol zijn.

nog meer: wooninspiratie