Shutters schoonmaken lastig? Piece of cake!

Dat shutters of binnenluiken instant sfeermakers zijn, daar is iedereen het wel over eens. Maar de vrees dat er tussen al die latjes huizenhoge stofnesten ontstaan, wil nog wel eens een streep door de plannen trekken. Ten onrechte, want schoonmaken van shutters is helemaal niet zo ingewikkeld. Sterker nog, ze zijn een stuk beter stofvrij te houden dan gordijnen.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 6 | fotografie Barbara Kieboom | styling Marianne Luning | shutters schoonmaken
Houten stoel Van Dijk & Ko. Herkomst witte stoel onbekend. Roze stoel en vaas Karwei. Hanglampen Iron and Wood. Houten deur Benko. Shutters op maat gemaakt door Oakenzo. Witte muurverf RAL 9016. Radiatorombouw maatwerk van Steengoed Partners. Roze lamp Sprinkel + Hop. Reageerbuisjes en vazen van rommelmarkt in het Belgische Temploux.

Regelmatig afstoffen

Wanneer je de shutters regelmatig afstoft, heb je het minste werk. Probeer het wekelijks of tweewekelijks in je schoonmaakronde mee te nemen, meer dan een paar minuten kost het je dan niet. Voor het stofvrij maken van de binnenluiken gebruik je een stofdoek, plumeau of stofzuiger met speciale zachte opzetborstel.

Je maakt de luiken het snelst en makkelijkst stofvrij als de lamellen gesloten zijn. Met een paar lange bewegingen is de klus dan zo geklaard. Sluit de shutters eerst aan één kant en verwijder aan beide zijden het stof. Daarna duw je ze naar de andere kant dicht en stof je vervolgens deze twee zijden. Latje voor latje is dus echt onnodig.

Grondig schoonmaken

Wanneer je de shutters regelmatig afstoft, heb je met het schoonmaken zo de klus geklaard. Want hoe minder stof, hoe minder vuil er blijft plakken aan de lamellen. Een keer in de maand schoonmaken is over het algemeen echt voldoende. En als je een keer een maand skipt, is er ook nog niks aan de hand.

Schoonmaken doe je met een zachte vaatdoek, warm water en een beetje afwasmiddel. Gebruik vooral niet te veel water, want dan tast je het hout aan. Daar worden de shutters niet mooier van. Het schoonmaken doe je op dezelfde manier als het afstoffen: eerst de shutters sluiten en aan beide zijden een vochtige doek erover. Daarna sluit je de lamellen de andere kant op en herhaal je dezelfde procedure.

Wil je extra blinkende luiken? Dan kun je een beetje wasverzachter toevoegen aan het water. Ze gaan er ook nog eens lekker van ruiken!

nog meer: wooninspiratie