Je schotelvod schoonmaken zonder te wassen doe je zo

Vaak valt het je niet op, totdat er in de keuken opeens een muffe lucht hangt. Grote kans dat de schotelvod toe is aan een wasbeurt. Maar om nu elke keer een kookwas te draaien voor zo’n klein lapje is ook te veel van het goede. Gelukkig zijn er oplossingen. Je kunt namelijk makkelijk een schotelvod schoonmaken zonder dat daar een wasmachine aan te pas komt.

vtwonen 05-2020 | 7 tips voor het ideale thuisrestaurant - keuken - eetkamer - vtwonen - beeld: Ferm Living

Bron van bacteriën

Vaatdoekjes zijn de grootste bron van bacteriën in de keuken. De natte, warme stof is een plek waar ze zich graag nestelen en vermenigvuldigen. Als jij daarmee een veeg over het aanrecht geeft, verspreid je de bacteriën over het oppervlak waar je dezelfde avond nog je groenten staat te snijden. Ieuwww!

In de microgolf

Een van de meest effectieve manieren om langer van een schone schotelvod te genieten, is door hem zo’n vier tot vijf keer per week in de microgolf te stoppen. Door de hitte van de straling worden de bacteriën die voor een vieze geur zorgen gedood. Let op: als je ervoor kiest om je schoteldvod in de microgolf te doen, maak de stof dan eerst goed nat. Laat je hem droog, dan ontstaat er kans op brand. Blijf dan ook te allen tijde bij de microgolf staan als de vod erin zit.

Schotelvod schoonmaken: in een pannetje

Heb je geen microgolf, maar wil je wel van die vieze bacteriën af die op je schotelvod zitten, is er nog een andere optie die heel goed werkt. Zet een pan op het vuur en vul deze ruim met water. Doe de vod erin en kook zo’n vijf minuten door. Zorg dat de vod niet droog komt te staan in de pan. Dan is wederom de kans op brand aanwezig. Na het koken spoel je het vuile water weg en giet je koud water over de vod om te voorkomen dat je in aanraking komt met kokend water.

nog meer: wooninspiratie