Let op! Schoonmaakmiddelen mengen is gevaarlijker dan je denkt

Die ene vlek… Je krijgt hem er maar niet uit, hoe hard je ook aan het boenen bent. De verleiding wordt groot om de krachten van verschillende middelen te bundelen en aan het mixen te slaan. Maar schoonmaakmiddelen mengen, is dat wel zo’n goed idee? Nee dus. De volgende combinaties kun je beter uit de weg gaan.

win een vtwonen schoonmaakpakket - restyle

Bleekmiddel en ammoniak

We vallen maar meteen met de deur in huis: met deze twee schoonmaakmiddelen moet je heel erg oppassen. Bij het mengen ervan ontstaat er een giftige damp, genaamd chloramine. Als je alleen al een beetje van deze damp inademt kunnen er ademhalingsproblemen of brandwonden in de keel ontstaan. Waar je alert op moet zijn bij bleekmiddel en ammoniak: deze twee stoffen zitten in veel schoonmaakmiddelen standaard verwerkt. Dit maakt het mengen van schoonmaakmiddelen in het algemeen meteen een lastiger verhaal.

Bleekmiddel en schoonmaakazijn

Houd deze twee te allen tijde uit elkaar. In combinatie met elkaar kunnen ze namelijk een giftig chloorgas veroorzaken. Dit kan zorgen voor brandwonden en dat wil je natuurlijk niet!

Schoonmaakazijn en zuiveringszout

Hoewel deze twee vaak met elkaar worden gemengd (want toegegeven, voor écht gevaar zorgt deze combinatie niet), zul je zien dat hetgeen wat je probeert schoon te maken er niet per se schoner van wordt. De indruk dat het wél werkt wordt wellicht gewekt door het vele schuim dat ontstaat bij het mengen. Helaas is dat schuim vervolgens lastig weg de krijgen en doet het qua schoonmaken weinig.

Alles voor een schoon toilet shop je hier.

Waterstofperoxide en azijn

Nooit doen! Meng deze twee en er ontstaat perazijnzuur. Dit kan zorgen voor irritatie aan de ogen en huid van bijvoorbeeld je handen. Daarnaast is deze stof schadelijk voor de longen. Er is zelfs kans op een explosie als het aan hoge temperaturen wordt blootgesteld.

Twee soorten gootsteenontstopper

Twee verschillende soorten gootsteenontstopper mag je nooit met elkaar mengen. Twee soorten in korte tijd na elkaar gebruiken is al een slecht idee. Gootsteenontstopper is sterk spul dat in combinatie met de verkeerde stof een explosie kan veroorzaken. Houd het daarom bij één merk. Krijg je de pompbak met geen mogelijkheid ontstopt? Bel dan een loodgieter.

Wat mag dan wel? Lees hier een aantal goede hacks voor een propere keuken.

Toiletreiniger en chloor

Het lijkt misschien onschuldig, maar deze twee schoonmaakmiddelen mengen is geen goed idee. Toiletreiniger en chloor zorgen namelijk in combinatie met elkaar voor een giftig gas waar je zelfs bewusteloos van kunt raken.

nog meer: wooninspiratie