Hoe je pillen en pluizen op de zetel kunt verwijderen én voorkomen

Je hebt er vast weleens mee te maken gehad: pilling of pillen. De zetel of andere stoffen meubels krijgen ineens pluisjes en bolletjes stof op het oppervlak, net zoals een wollen trui. Heel vervelend, want zo lijkt de bank versleten terwijl dat nog helemaal niet het geval is. Gelukkig zijn die pillen en pluizen op de zetel te verwijderen én te voorkomen.

vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 8 | fotografie Barbara Kieboom | styling Fietje Bruijn | pillen en pluizen van de bank
Muurverf Iets Veen, onder de streep 100% Veen, streep Vol Veen (flexa.nl). Kast achter de bank, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Bank van HKliving, 380x95x74 cm (bxdxh) € 2980,-, bijzettafelset van Bodilson € 499,-, vloerkleed van Zuiver € 399,-, eetkamertafel, 90x180x75 cm (bxlxh) € 1599,-, eetkamerstoel € 183,-, gele eetkamerstoel € 129,-, groene eetkamerstoel € 129,-, gouden tafellamp € 144,95, zwarte vloerlamp € 599,- (eijerkamp.nl). Hanglamp € 687,-, zwarte lamp € 153,50 (polspotten.nl). Vaas van Pols Potten € 37,-, houten kandelaar € 25,95, kandelaar van Bloomingville € 24,-, plaid € 48,95, kussens divers, rond kussen van Madam Stoltz € 41,95, gouden wandkast € 73,-, plaid in de kast € 49,95, groene vaas € 45,-, vaas van Madam Stoltz € 24,25, kandelaar € 15,- (vtwonen.nl). Posters per stuk € 49,- (papercollective.com). Zwarte wandkastjes, per stuk € 19,95, lijsten per stuk vanaf € 5,99 (ikea.nl). Groene vaas € 158,- (klaaskuikenshop.nl). Grijs wandornament € 64,95 (housedoctor.dk). Overig privébezit.

Schuurpapier

Stof ontpillen kan met behulp van schuurpapier. De pillen of pluisjes zullen blijven hangen aan het schuurpapier in plaats van aan het meubel of accessoire. In principe maakt het niet uit of je een grove of fijne variant gebruikt, als je maar niet teveel druk op het papier zet. Je wilt de pluisjes er rustig afschuren en geen gat veroorzaken. Schuren met een fijne hand dus! 

LEES OOK
Oude zetel? Zo lijkt ie weer als nieuw

Scheren maar

Een scheermesje heeft iedereen wel in huis en is ideaal om pillen en pluizen te verwijderen van de zetel. Het liefst eentje die al gebruikt is en ook nog een beetje bot. Met een vlijmscherp mesje is de kans groot dat het gepilde item voorgoed beschadigd raakt. Zorg voordat je begint met scheren dat het item op een vlakke ondergrond ligt en zoveel mogelijk is strak getrokken. Zo kun je netjes én veilig te werk gaan. 

Waxbehandeling

Tape kun je ook inzetten om te ontpillen. Plak een stuk tape op het stuk stof en trekken maar. Een soort waxbehandeling voor meubels en andere stoffen items eigenlijk. Let wel op: als het pillen is ontstaan door slijtage dan moet je uitkijken met tape, want de stof is dan zo dun dat je het met de tape kapot trekt. 

LEES OOK
Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen maak je gewoon zelf

De meest veilige methode

Je bent niet de enige die last heeft van die vervelende pillen, want er is zelfs een speciaal hulpmiddel voor uitgevonden, ook wel de ontpiller of pluizentondeuse genoemd. Je kunt het zien als een soort scheerapparaat voor meubels en andere stoffen accessoires. Door de speciale beschermkap haal je echt alleen de pillen en pluizen van het item en is de kans op andere beschadigingen echt heel klein. Ideaal om zo’n apparaatje in huis te halen, want na zo’n scheerbeurt lijkt het item weer als nieuw! 

Is pilling te voorkomen?

Pilling is niet altijd te voorkomen, want vaak gaat het om externe pilling. Losse stukjes stof en pluisjes komen dan van het item los of erop terecht. Door schuring met andere materialen ontstaan de kleine bolletjes op het oppervlak. Zo kan het al gebeuren door simpelweg met een spijkerbroek op de bank te zitten. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te voorkomen:

  • Houd de zetel goed schoon om pillen te voorkomen. Met name door ze regelmatig te stofzuigen, uit te kloppen of af te stoffen. Zo kunnen losse pluisjes en stofdeeltjes niet gaan pillen op het item.
  • Houd rekening met kussens en plaids op de zetel. Met name of de materialen veel tegen elkaar aan schuren. Zo ontstaan er namelijk makkelijk pillen.
  • Je zou het misschien niet direct zeggen, maar droge lucht in huis kan zorgen voor meer pilling. Dit komt omdat gestoffeerde meubels statischer worden bij droge lucht en daardoor stof en pluisjes aantrekken die op hun beurt weer zorgen voor pillen.

LEES OOK
Droge lucht in huis? Dit kun je eraan doen

Ouderwets trucje

Een trucje uit grootmoeders tijd om wollen items minder te laten pillen, is door ze een nacht in de vriezer te leggen. Nou wordt dat natuurlijk lastig met een hele zetel, maar een wollen plaid of kussenhoes kan prima een nachtje doorbrengen in het vriesvak. Haal het item er vervolgens uit en laat ‘m ontdooien. Je zult zien dat het veel minder zal pluizen. 

nog meer: wooninspiratie