Kaarsvet op de zetel? Geen paniek, zo haal je kaarsvet uit stof

Nu het vroeger donker wordt, maken we het binnen graag gezellig. Een onmisbaar element is dan natuurlijk kaarslicht. Een paar van deze lichtpuntjes in huis zorgen voor een instant knus gevoel. Maar o wee als er per ongeluk kaarsvet lekt… Geen nood, met deze tips haal je kaarsvet uit stof.

vtwonen 1-2020 | styling banken groentinten daybed
Grijs fluwelen daybed (polspotten.nl). Verf op wand Fresco kalkverf in kleur Belgian Wilderness (pure-original.nl). Op de plank: schilderij door kunstschilder Jan Wiedijk (danielleverheul.com). Poster houten lijst, zwartmetalen kandelaar (thingsilikethingsilove.com). Gemarmerde glazen vaas, cilindervaas met droogbloemen, wit marmeren kaarsenhouder (loods5.nl). Blokkaarsen (klevering.nl). Mini-vaasjes in groen, wit en grijs (fleurmonde.com). Antraciet cilinderlamp van Serax (vtwonen.nl). Op de voorgrond: grijze glazen hanglamp van House Doctor mosterdgele tafellamp met kwastjes van Madam Stoltz, groen vloerkleed met blauw lijnenspel van Ferm Living, 200×140 cm (lxb) (vtwonen.nl). Opgerold geel fluwelen zitkussen gespiegelde bijzettafel (loods5.nl). Etui wit met groene stippen (klevering.nl). Groen kussen met kwasten, grijze mok , bladvormige kandelaar (hm.com). Groene stenen pot met deksel (thingsilikethingsilove.com). Overig privébezit.

Daar gaat je stof… of niet?

Als er een beetje kaarsvet over de tafel gaat of per ongeluk op de vensterbank lekt is er niet meteen een noodsituatie. Even laten opdrogen en je breekt het er zo af. Maar hoe gaat dit bij een stoffen ondergrond? Geen paniek, je zetel, tafelkleed of kledingstuk is prima te redden. Met deze tips is het kaarsvet er binnen no time uit!

Stap 1: laat het opdrogen

Allereerst is het belangrijk om vooral níét aan het kaarsvet te zitten of meteen te gaan wrijven of krabben. Hiermee wrijf je het zachte kaarsvet alleen maar dieper de stof in. Is er kaarsvet op een kledingstuk gekomen, dan kun je deze even in de vriezer leggen om het droogproces te versnellen. Je zetel in de vriezer leggen gaat natuurlijk niet, maar met een paar ijsklontjes in een plastic zak creëer je hetzelfde effect. Hierna volgt hetzelfde proces als bij een harde ondergrond: breek het kaarsvet van de stof af. Hiermee verwijder je alvast de grootste brokken.

Stap 2: pak het strijkijze erbij

Voor het overgebleven kaarsvet hebben we een handig trucje. Leg een vel keukenpapier (of een andere absorberende papiersoort) op de vlek en zet hier een strijkijzer op. Door de hitte trekt het vet in het keukenpapier. Het kaarsvet verdwijnt als sneeuw voor de zon! Pas wel op dat je het strijkijzer niet te lang op de omliggende stof houdt, anders heb je straks in plaats van kaarsvet op je bank, een donkere brandplek… En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Stap 3: toch niet al het kaarsvet weg?

Blijf je toch nog wat vet in de stof zien? Dan hebben we nog een laatste redmiddel: wasbenzine. Verdeel wat van dit goedje op een doek en dep het voorzichtig op de vlek. Herhaal dit een paar keer met een nieuw stuk doek met wat wasbenzine. Hierdoor lost het laatste restant kaarsvet zo op!

nog meer: wooninspiratie