9 vuistregels om te onthouden wanneer je gordijnen uitkiest

Als verlichting en decoratie de sieraden zijn van een huis, dan is raambekleding het jasje dat je outfit af maakt. Zonder gordijnen voelt een ruimte gewoon net niet helemaal af.

Vuistregels

Wanneer het over gordijnen gaat, is op maat maken geen overbodige luxe. Net zoals een op maat gemaakt jasje al het verschil maakt voor je outfit. Er zijn een paar vuistregels die je misschien al eens hebt gehoord. Bijvoorbeeld dat je je gordijnen best zo hoog en breed mogelijk ophangt om ramen groter te doen lijken.

Omdat ieder raam anders is, vereist ook ieder raam weer een ander soort bekleding. We loodsen je er doorheen aan de hand van de volgende tips.

1. Laat het licht binnen

Tenzij je een slaapkamer inricht, heb je waarschijnlijk geen verduisterende (rol)gordijnen nodig. Ga in plaats daarvan voor doorzichtige materialen voor een natuurlijke, nonchalante uitstraling. Linnen leent zich hier perfect voor.

2. Verdeel de raampanelen

Wat doe je met verschillende ramen die samen één groot kamerbreed raam vormen? Je kan ervoor kiezen om een extra brede gordijnrail op te hangen en daar vervolgens met gordijnen verschillende panelen in maken. Het maakt een ruimte zacht en leunt op de kracht van herhaling.

3. Omarm de Romeinse stijl

Rolgordijnen zijn een goede oplossing als vloerlange gordijnen geen optie zijn (door bijvoorbeeld een radiator). Een gedrapeerd (‘Romeins’) rolgordijn is tijdloos chic.

4. Verstop de roede

In veel gevallen is het ’t mooist om gordijnen te bevestigen aan de binnenkant van het raamframe. Dat is vaak het geval met grote ramen. Soms is het echter mooier om de roede aan het plafond te verhullen voor een meer minimalistische uitstraling. Zo’n klein detail kan een grote impact hebben op de ruimte.

5. Match de gordijnen met de muren

Gordijnen met een opvallend patroon kúnnen leuk zijn, maar zijn een doorn in het oog als het niet goed wordt uitgevoerd. Daarentegen zijn gordijnen die blenden met de kleur van de muren vrijwel altijd mooi.

6. Zet gordijnen in als muur

Zie gordijnen als meer dan raambekleding. Je kan ze ook mooi inzetten om verschillende hoekjes te creëeren of het accent te leggen op één ruimte.

7. Pak gordijnen met een print slim aan

Zin in iets opvallends? Als je voor gordijnen met een patroon gaat, kan je ze het best zo hoog en breed mogelijk ophangen. Zo voorkom je dat de gordijnen het natuurlijke daglicht blokkeren. Let ook op het gewicht van het materiaal. Een zwaardere stof als velours werkt in dit geval goed. Pro tip: hang gewichtjes in de gordijnen zodat ze rechter hangen.

8. Ga voor lange gordijnen

Deze tip is niet voor de perfectionisten onder ons. Kies gordijnen die net een stukje te lang zijn voor een heel bohemien, ontspannen effect.

Bron: 1. vtwonen catalogus 2018 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans 2 & 3. vtwonen catalogus 2017/2018

nog meer: wooninspiratie