Nieuw hout oud maken: zo geef je hout een verweerde look

Ben je dol op oud hout of hout met een verweerde look? Niet zo gek, want het staat garant voor sfeer en karakter. Helaas komen niet alle items waar je op hoopt met een verouderd of verweerd houten jasje. Gelukkig zijn er wel trucjes om nieuwe planken of meubels er ouder uit te laten zien. Wil je nieuw hout oud maken? Zo geef je hout een oude of verweerde look. 

De natuurlijke manier

Hout krijgt een oude en verweerde uitstraling door jarenlange blootstelling aan allerlei dingen. Van butsen tot verkleuringen: dat is wat het karakter geeft. Voor deze methode heb je wel wat geduld nodig, maar uiteindelijk word je beloond met een authentiek resultaat. Je moet het hout simpelweg blootstellen aan vocht en viezigheid. 

Denk aan een plekje achterin de tuin of een schuur. Gewoon op de grond. Hoe meer vocht, vuiligheid en verschillende weersomstandigheden het houten item doormaakt, hoe verweerder het resultaat. Geef het hout hier een paar weken de tijd om aangetast te worden. Wil je de planken of platen gebruiken voor een DIY? Laat het dan eerst weer goed droog worden.

LEES OOK
In the mood for wood: hout in het interieur

Met de harde hand

Verweerd en verouderd hout heeft vaak onverklaarbare scheuren en butsen. Maar ook oude spijkergaten of verfresten. Geef nieuwe planken of houten meubels een verouderd uiterlijk door het eigenhandig te beschadigen. Denk aan het creëren van spijkergaten of krassen door scherpe objecten. Er zijn mensen die de plank zelfs voor korte tijd in brand zetten om een extra speciaal effect te bereiken. 

Ook door verf aan te brengen en op bepaalde delen op te schuren, lijkt het alsof de verf er al jaren zit. Alles voor de karakteristieke looks! 

LEES OOK
5x DIY woondecoratie van hout

Speciale cocktail

Ook voor deze methode heb je even de tijd nodig. Vier dagen om precies te zijn. Het is namelijk de bedoeling dat je een mengsel maakt van azijn en een stuk staalwol. Laat de staalwol vier dagen met azijn in een dichte pot zitten. Als het goed is zal het stuk staalwol helemaal oplossen in de azijn. Dit mengsel kun je vervolgens met een kwast aanbrengen op onbehandeld hout. Het zal een vergrijsde en verouderde look krijgen. 

Is het hout al behandeld of geverfd? Schuur het dan eerst op voordat je aan de slag gaat met het mengsel van staalwol en azijn.

Schildertechniek

Ben je van plan een kastje of ander item van hout te schilderen? Geef het een vintage look dankzij vaseline. Door de vaseline op verschillende plekken aan te brengen, zal de verf niet overal hechten. Hierdoor krijg je vegen en ongeverfde delen die lijken op gebruikssporen en afgebladderde verf. Hallo vintage look!

Beits

Je kunt het jezelf natuurlijk nog makkelijker maken door hout een verouderde look te geven met behulp van beits. Je zou bijvoorbeeld een beits voor steigerhout of een grey- of white wash kunnen gebruiken. Deze geven het binnen een handomdraai een vergrijsde en verouderde look. 

nog meer: wooninspiratie