Moet ook gebeuren: kozijnen schoonmaken

Felle zon, sneeuw, regen, maar ook vogelpoep of bladval van bomen: onze raamkozijnen maken heel wat mee gedurende een jaar. Daarom hebben ze zo af en toe wat extra aandacht nodig, met name van een zachte doek en een emmer sop. Kozijnen schoonmaken hoeft gelukkig niet wekelijks te gebeuren: zo’n tweemaal per jaar is meestal voldoende en met dit stappenplan is het zo gepiept.

kozijnen | hanglamp | radiatorbekleding |diy | hout | radiatorombouw

Houten kozijnen schoonmaken

Houten kozijnen hebben de meeste aandacht nodig van alle kozijnen. Zonder de juiste verzorging kan hout gaan rotten en vergaan en moet je misschien zelfs het hele raamkozijn vervangen. Gebruik voor het schoonmaken van houten kozijnen geen schurende middelen, zoals sponzen of schuurmiddel, maar kies liever een zachte doek en een niet te agressief schoonmaakmiddel zoals groene zeep of azijn. 

Check een houten kozijn tijdens het schoonmaken meteen op eventuele houtrot. Je kunt dit maar voortijdig ontdekken om zo de boel nog op te kunnen knappen. Houd er rekening mee dat houten kozijnen tenminste eens in de vijf jaar opgeschuurd en geschilderd dienen te worden. 

LEES OOK
Nieuwe kozijnen nodig? Hier moet je aan denken

Kunststof of aluminium kozijnen

Kunststof of aluminium kozijnen hebben veel minder onderhoud nodig dan houten kozijnen. Toch moeten ook deze eens in de zoveel tijd worden schoongemaakt. Kunststof kozijnen kunnen namelijk verkleuren door de zon. Gebruik voor het schoonmaken nooit een schuurspons of bleekmiddel, want zo kun je juist lelijke krassen en verkleuringen krijgen. 

Azijn, groene zeep of gewone allesreiniger kun je wel gebruiken voor het schoonmaken van kozijnen. Je zou ook aan de slag kunnen gaan met citroen of baking soda om eventuele verkleuringen te verhelpen. Doe dit alles met een goede microvezeldoek. 

LEES OOK
Het effect van zwarte kozijnen

Het fijne werk

Bij het schoonmaken van kozijnen wordt het sluitwerk vaak overgeslagen, maar ook dit kan sporen van veroudering krijgen. Denk maar aan roest. Sla deze bij de poetsbeurt dus niet over, maar maak ze schoon met hetzelfde sopje. Vervolgens kun je het hang- en sluitwerk invetten met de welbekende WD40-spray of een siliconenspray. Sla ook de scharnieren niet over om een piepend raam of klemmende deur te voorkomen. 

LEES OOK
Checklist voor het plaatsen van een binnenraam

Kieren en gleuven

Met name aan de binnenkant van kunststof of aluminium kozijnen en raamwerken bevinden zich allerlei kieren en gleuven waar vuil zich vrij makkelijk innestelt. Met een normaal schoonmaakdoekje kom je waarschijnlijk niet tussen alle spleten, dus is een tandenborstel bij dit klusje echt onmisbaar. 

Krijg je het vuil er echt niet uit? Dan kun je het eventueel ook proberen met remreiniger, dit is een heel krachtig schoonmaakmiddel. Door de druk op de spray spuit je het vuil er binnen no time uit. Ook een stoomreiniger zou kunnen helpen, zeker deze stoomreiniger met handige opzetstukken.

nog meer: wooninspiratie