Zo decoreer je een minimalistisch huis: 7 tips

Een huis minimalistisch inrichten, vraagt om toewijding. Waar bij een eclectische of bohemian inrichting het credo ‘meer is meer’ telt, komt het in deze stijl aan op kritisch selecteren (en ja: veel opruimen).

Meer rust

Minder is meer. Dat maakt het inrichten van een minimalistisch huis net een tikkeltje uitdagender. Je kijkt veel kritischer naar wat er wel en niet binnenkomt. En niet om de druk verder op te voeren, maar wat je wél neerzet, moet juist zijn.

Het voordeel van een minimalistisch huis is dat je veel meer overzicht hebt. En meer overzicht betekent ook meer rust. Verkijk je er niet op: een minimalistisch huis inrichten is minder eenvoudig dan het lijkt. Als je fan bent van de stijl maar nog niet helemaal weet hoe je moet beginnen, helpen wij een handje.

1. Haal alle rommel uit het zicht

Kijk om je heen. Wat zie je? Er ligt zeker ergens een stapel papieren, rondslingerende sleutels, schoenen bij de voordeur en willekeurige spullen die zich hebben verzameld op het aanrecht. En dat is nog maar het begin, want de eettafel is vaak ook zo’n plek waar willekeurige spullen zich opstapelen.

Een minimalistische look vraagt om een opgeruimde start. Vraag jezelf af wat weg kan, wat uit het zicht mag en welke spullen niet essentieel zijn. Probeer daar consistent in te zijn en neem om de zoveel maanden de ruimtes in huis weer kritisch onder de loep. Je ontdekt iedere keer weer dingen die weg of uit het zicht kunnen. Geef alle andere dingen een plek en hou je daaraan.

 

2. Zet een neutrale basis neer

Als je een klassiek minimalistisch interieur neerzet, draait alles om de basiskleur. Onuitgesproken kleuren voeren de boventoon. Denk aan beige, taupe, ecru en alles daartussenin. Het oogt ‘clean’, fris en straalt rust uit. Dat betekent trouwens niet dat het saai is. Goed uitgevoerd minimalisme is juist het tegenovergestelde.

Niet alle lichte kleuren zijn hetzelfde. Een ruimte met veel natuurlijk licht oogt warmer. Voor de balans kan je prima een wit met een koele ondertoon op de muur aanbrengen. Een ruimte die je verlicht met LED of fluorescerende verlichting, kan juist goed wit met een warme ondertoon gebruiken.

3. Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Omdat je minder hebt om mee te werken, is het keuzeproces nog lastiger dan normaal. Over ieder item dat je aanschaft, moet je goed nadenken. Het betekent ook dat het eindresultaat veel weloverwogener is. Zo eindig je met een ruimte waarin iedereen graag tijd wil doorbrengen.

In dit geval loont het om kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen. Investeer in klassiekers die de tand des tijds doorstaan. Impulsaankopen waar je snel op uitgekeken raakt, werken niet in een minimalistisch interieur. Kies voor degelijk gemaakte producten die tegen een stootje kunnen. Dat is ook nog eens een stuk duurzamer.

 

4. Leef volgens de ‘1 erin, 1 eruit’-filosofie

Het is verbazingwekkend hoeveel spullen je in no time verzamelt. De lege keukenla, de smetteloze kledingkast en onaangeraakte badkamerkastjes van toen je net je intrek nam, zitten inmiddels vol met spullen die stof liggen te verzamelen. Zelfs als je het niet ziet, zorgen die spullen voor onrust. Tijd dus om die rommella en -kast uit te ruimen.

Om het overzicht te bewaken, kan je de ‘1 erin, 1 eruit’-filosofie hanteren. Tegenover ieder nieuw item dat je in huis haalt, moet een ander item het veld ruimen. In het meest ideale geval is dit een soortgelijk item of in ieder geval een stuk van vergelijkbaar formaat.

5. Gebruik verschillende materialen in dezelfde tinten

Om te voorkomen dat een minimalistische ruimte met neutrale tinten saai wordt, is er één truc die altijd werkt: textuur. Maak de ruimte warmer met gebreide plaids, kussens met bollen, schapenvachtjes en fluweel. Gereserveerdheid is geboden, maar ga los met materialen – zo lang die maar in dezelfde kleurfamilie huizen. En nog een tip: de kleuren die goed met elkaar combineren, zijn meestal de kleuren die Moeder Natuur ook zo heeft bedacht. Een witte basis bijvoorbeeld is mooi met duifgrijs en cognac.

6. Investeer in stijlvolle opbergruimte

Je hebt opgeruimd, leeft met de ‘1 erin, 1 eruit’-regel en verkiest kwaliteit boven kwantiteit, maar je zal altijd nog opbergruimte nodig hebben voor rondslingerende spullen. Investeer daarom in stijlvolle opbergruimte. Het mag chaos zijn aan de binnenkant, zolang de buitenkant er maar chic uit ziet. Goed nieuws dus voor iedereen die gek is op minimalisme, maar maximalistische trekjes heeft. Je mag best verzamelen, mits het maar niet uitloopt op hoarder-achtige taferelen.

7. Hou het simpel

Nu je alle stappen hebt doorlopen, is het tijd een stapje terug te doen. Herhaal ‘houd het simpel’ voor jezelf. Houd de kleuren rustig, haal alles wat niks toevoegt uit het zicht en houd ‘less is more’ in gedachte. Dat gezegd hebbende: je nieuwe interieur hoeft niet saai te zijn. Als je het goed aanpakt, is een minimalistisch interieur juist warm, rijk en uitnodigend.

Foto 1: vtwonen 04-2019 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek | Foto 2: vtwonen 07-2017 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek | Foto 3: vtwonen 06-2018 | Styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen | Foto 4: vtwonen 04-2019 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Jeroen van der Spek

nog meer: wooninspiratie