Kalkverf; mat met verschillende nuances

Mat en verschillende nuances. Dat is het effect van kalkverf. Deze verfsoort geeft een totaal ander gevoel in huis dan een gewone latex of muurverf. Meubels krijgen een enorme boost en de woning voelt gelijk warmer aan. 

voor en nadelen van kalkverf

Voordelen van kalkverf

Kalkverf wordt vervaardigd uit water en kalk. En is daarom 100% natuurlijk. Daarnaast geeft kalkverf een prachtig mat effect. Maar er is nog iets waarom je voor kalkverf zou kunnen kiezen. Het is namelijk vocht en schimmelwerend door zijn ademende werking. Vocht in de muren kan door gebruik van kalkverf gemakkelijk weg en daardoor kunnen bijvoorbeeld nieuwbouw woningen gelijk geverfd worden. Daarnaast is de verf brandvertragend.

Nadelen van kalkverf

Naast voordelen kleven er natuurlijk ook nadelen aan kalkverf. Als de verf eenmaal wordt toegepast, is de wand niet meer zo gemakkelijk over te schilderen met gewone verf. Foutjes zijn niet zomaar aan te pakken, de hele wand moet dan overgeschilderd worden. Kalkverf is door zijn ademende karakter ook gevoelig voor vuil. Het blijft er immers inzitten. Daarnaast zijn niet alle kleuren verkrijgbaar.

Leveranciers van kalkverf

Toch is er genoeg keus. Omdat kalk de basis is,bestaat het assortiment vooral uit lichte kleuren. Prachtig aan deze verf is de kleurschakering die ontstaat bij het opdrogen van de verf.

Kalkverf van Fresco is verkrijgbaar bij verfspeciaalzaken. Kalkverfspecialiste Audur heeft prachtige kleuren in haar collectie op kalklitir. Bij Stoopen & Meeüs bestel je een grote emmer in poedervorm en daar wordt het pigment los bijgeleverd. Ook Flexa verkoopt verf.

Bron: KalklitirFresco, Flexa.

nog meer: wooninspiratie