Interieurtrend die ons hart sneller doet slaan: glas-in-lood

Wie aan glas-in-lood denkt, haalt zich misschien al snel de kleurrijke glaspartijen uit de kerk voor de geest, of denkt spontaan aan de deuren bij grootvader en -moeder. Toch lijkt het tij stilaan te keren. Vandaag pronkt ook in heel wat hedendaagse woningen een knap staaltje glaswerk. Katrien Mestdagh, de derde generatie van het gelijknamige glazeniersatelier in Merelbeke, vertelt er ons meer over.

Wie? Katrien Mestdagh Wat? Atelier Mestdagh Waarom? Als oudste ambachtelijke glazeniersatelier van België zijn ze expert op het gebied van glas-in-lood. Zij weten als geen ander hoe je glaswerk in jouw hedendaagse interieur integreert.

Als jong meisje spendeerde Katrien uren in het atelier van haar vader en moeder. Het kwam jaren later dan ook niet als een verrassing dat ze er zelf aan de slag ging. ‘Ik kon na het afronden van mijn studies Kunstwetenschappen de lokroep van het atelier niet langer weerstaan.’ Katrien is intussen de derde generatie Mestdagh die het glazeniersambacht beoefent. ‘Ik wilde koste wat het kost aan de slag in de zaak zodat het werk van mijn ouders en grootouders zeker verdergezet zou worden. Mijn vader zag mij aanvankelijk vooral vanachter het bureau werken voor Atelier Mestdagh, maar ik wilde elk facet van het ambacht beheersen om van niemand afhankelijk te moeten zijn. Hoewel ik er momenteel minder toe kom om zelf te creëren, bezit ik wel de kennis en vaardigheden die je als glazenier nodig hebt, en die noodzakelijk zijn om een team te leiden en te ondersteunen.’

Desginlamp met glas-in-lood van ontwerper Maarten De Ceulaer
Schrijftafeltje met glaswerk van Atelier JACK

Frisse wind

‘Mijn ultieme doel is om glas-in-lood opnieuw sexy te maken. De eerste generatie startte de zaak op, de tweede generatie bouwde ze verder uit, en nu is het als derde generatie aan mij om een nieuwe wind te laten waaien door het atelier. Mijn mama, Ingrid Meyvaert, heeft ontelbare projecten op haar actief staan in allerlei stijlen, van zeer modern tot klassiek, steeds aangepast aan de stijl en de vraag van de klant. Hoewel zij nog zeer actief is, ga ik daarnaast bewust op zoek naar manieren om onze glaskunst in hedendaagse interieur te integreren. De meeste mensen denken bij glas-in-lood meteen aan ramen en deuren, vaak zelfs in een religieuze content, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Samenwerken met diverse ontwerpers is voor mij dan ook zeer belangrijk en interessant. Mijn zus en interieurontwerper Mieke Mestdagh ontwierp voor ons een tussenwand in een private woning (zie beeld 1). Het voorbije jaar werkte Atelier Mestdagh met ontwerper Maarten De Ceulaer aan een designlamp met glas-in-lood en tekenden ook de interieurvormgevers en architecten van Atelier JACK een uniek object met glaswerk uit: een schrijftafeltje. Die eerste werd op Doppia Firma tijdens de Milan Design Week 2019 erg warm ontvangen, wat voor Katrien het ultieme bewijs is dat glas-in-lood stilaan terug helemaal hip wordt. In de toekomst willen we niet enkel met onze eigen huisontwerpers maar ook steeds meer met ontwerpers, interieurvormgevers en architecten samenwerken. De verwondering en sfeer die de lichtinval in glas-in-lood met zich meebrengt, is een meerwaarde voor elk interieur, of dat nu traditioneel of juist erg modern is.’

3x glas-in-lood in jouw interieur

  • Een knappe glas-in-lood creatie aan het raam zorgt niet alleen voor een leuk schouwspel wanneer de zon erdoor heen schijnt, maar beperkt ook de inkijk. Het is een speels alternatief voor raamfolies, lamellen of gordijnen.
  • Glas-in-lood hoeft niet altijd te bestaan uit tierlantijntjes en kan ook strak zijn. Bovendien hoeft er ook geen kleur aan te pas te komen. Een strakke woning kan dus perfect een minimalistisch ontwerp uit glas-in-lood aan.
  • Liever geen glas-in-lood in je ramen of deuren? Wat dacht je van glaswerk in je meubelen? Een kast of lamp met leuke glaspatronen is meteen een echte eyecatcher en maakt je interieur authentiek.

Voor meer informatie kun je terecht bij Atelier Mestdagh in Merelbeke. Je maakt op voorhand best telefonisch of per mail een afspraak.

nog meer: wooninspiratie