Hydroponie: deze 5 kamerplanten kun je op water zetten

Een fijne afwisseling voor kamerplanten in potten is hydroponie, oftewel planten op water laten groeien in mooie vazen, flessen of potjes. Zo kun je niet alleen genieten van de prachtige groene bladeren, maar ook van het eindeloze wortelstelsel dat zich in het water vormt. Nog een fijne bijkomstigheid: kamerplanten op water vereisen weinig aandacht. Deze vijf soorten zijn er geschikt voor.  

kamerplanten op water | vaas | wortels in het water
Plantenpot op schouw, rieten kruk en houten frame met spiegel, zelf oesterwit geschilderd, Zenza. Flesvaas Loods 5, houten pot Raw Materials. Warme tint en zachte oesterkleur muurverf zelf gemengd. De schouw is origineel.

Strelitzia

De strelitzia, ook wel de paradijsvogelplant, is normaliter al een eyecatcher in een pot. Maar dus ook op water. Deze tropische kamerplant is vaak aan de grote kant, let er daarom op dat je een strelitzia van een kleiner formaat scoort om ‘m op water te kunnen zetten. Tel er een plek in het zonnetje bij op en de paradijsvogelplant is gelukkig!

Monstera

Als plantenliefhebber heb je er vast een in huis: de monstera. Mega populair en dat is niet zo gek door de opvallende gatenbladeren. Ook deze kamerplant vind je vaak terug in een groter formaat, maar de Monstera Monkey Mask is ideaal om op water te zetten. Mét opvallende bladeren, maar een stuk kleiner en dus perfect voor in een mooie vaas.

Clusia

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw hydroponie-project slaagt, dan moet je zeker voor de clusia gaan. Deze plant houdt het met gemak jaren vol op het water en blijft dan ook nog eens gestaag doorgroeien. Af en toe het water verversen en de clusia is tevreden.

Philodendron Scandens

Ook leuk: een hangplant op water. De Philondendron Scandens groeit niet alleen gemakkelijk in een pot, maar ook op water. De plant groeit ook goed bij weinig licht en zijn mooie hartvormige bladeren zijn een leuke toevoeging voor een plantencollectie. 

Scindapsus

Ook een mooie hangplant die het goed doet op water is de scindapsus. Een opvallende kamerplant met mooie bladtekeningen, extra mooi daarom in een vaas of fles. 

nog meer: wooninspiratie