Houten vloer leggen

Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te leggen. En er zijn allerlei zaken waar je voor en tijdens het leggen rekening mee moet houden. Bekijk hieronder hoe je een houten vloer moet leggen.

Houten vloer leggen
Vloer kiezen

Er zijn verschillende soorten houten vloeren. Ga je voor parket of kies je de massieve houten vloerdelen. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakter en onderhoudseisen. Lees meer over de verschillende houten vloeren in het artikelen Soorten houten vloeren.

Houten vloer leggen

Er zijn twee manieren om een houten vloer te leggen: zwevend en vast. Bij vastleggen wordt de vloer op een tussenvloer gelijmd of gespijkerd (genageld). Hierdoor werkt de vloer weinig en hoef je minder ruimte langs de zijkant vrij te laten. Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer op een isolerende tussenlaag. Hierop worden de planken (meestal met mes en groef) gelegd. Voordeel hiervan is dat de vloer te verhuizen is en dat het geluidsisolerend werkt. Nadeel is dat de vloer kan gaan kraken bij het lopen en de delen gaan werken. Deze legmethode is ook minder geschikt voor ruimtes die breder zijn dan 6 m.

Ondervloer

De ondervloer moet droog zijn (en blijven). In een bestaand huis is dit geen probleem, maar als er een nieuwe betonvloer is gestort, moet je rekenen op zo’n twee maanden droogtijd. Het vochtgehalte van de ondervloer kun je door een vakman laten opmeten zodat je zeker weet of hij droog genoeg is. Verder moet hij volkomen vlak en egaal zijn.

Zelf houten vloer leggen

Een houten vloer of parket is vrij makkelijk zelf te leggen. Wil jij aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? In de kluswijzer houten vloer leggen vind je stap-voor-stap uitleg over het leggen van een houten vloer of parket.

TIPVloerdelen en parket zijn meestal voorzien van een mes en groef, zodat je ze makkelijk zelf kunt leggen. Vloerdelen die ook aan de kopse kant een mes en groef hebben zijn vaak duurder maar zorgen er wel voor dat de vloer gladder en steviger ligt.

In de lengte of in de breedte?

Een houten vloer leg je in de regel met de naden haaks ten opzichte van het grootste raam. Op deze manier valt het licht parallelel aan de naden en zie je ze het minst. De legrichting kan een ruimte ook optisch langer of breder maken. Hierbij is het net als met kleding: strepen in de breedte maken breder, strepen in de lengte maken langer. Een ruimtelijk effect krijg je ook door de vloer diagonaal te leggen.

Plinten bij houten vloer

Een houten vloer is aan de randen op verschillende manieren af te werken. Zo kun je kiezen voor een klassieke plint of een systeemplint. Systeemplinten zet je over een deklatje heen. Voordeel hiervan is dat er ook snoeren achter verwerkt kunnen worden. Heb je een duidelijke over­gang van de ene vloer naar de andere, of is er hoogteverschil? Dit los je op door een profiel tussen de vloeren te zetten.

nog meer: wooninspiratie