Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

De herfst heeft zijn intrede gedaan en de temperaturen worden steeds lager. Ook binnenshuis. Tijd om de verwarming open te draaien en te genieten van een heerlijk warm huis. Maar nu de stookkosten flink zijn gestegen, wil je de warmte in huis zo lang mogelijk binnen houden. Anders blijf je aan de gang… 6 tips waarmee de warmte in huis blijft.

vtwonen 01-2017 | aardetinten woonkamer met brandende open haard op achtergrond, daybed bekleed met alpacawol

Deuren dicht

Als je niet alle kamers in huis verwarmt, zorg er dan voor dat de deuren van die ruimtes afgesloten zijn. Zo kan er geen kostbare warmte ontsnappen naar die koelere kamers. Staat er een raam open in die ruimte? Dan kan het zin hebben om de ruimte onder de deur te dichten met een tochtrol of tochtstopper. Ook ideaal voor bijvoorbeeld de voor- of achterdeur.

Laat de zon binnen

Zonnige dagen in het najaar wil je sowieso koesteren qua sfeer en gevoel, maar je kunt er ook op een andere manier van profiteren. Gooi alle gordijnen en andere raambekleding open en zorg dat zonlicht optimaal de kans krijgt om naar binnen te schijnen. Dat zorgt niet alleen dat de temperatuur binnen kan stijgen, het houdt ook de warmte binnen.

Dikke gordijnen

Overdag zet je gordijnen dus wagenwijd open om de zon naar binnen te halen. Maar als de schemer invalt, is het tijd om de gordijnen dicht te doen. Niet alleen om pottenkijkers te weren, maar ook om de warmte die in huis zit binnen te houden. Warmte ontsnapt namelijk door ramen en met een paar dikke gordijnen gaat dat proces stukken langzamer.

LEES OOK
Gordijnen wassen? Zo blijven ze mooi

Gezellige warmte

Kaarsjes zijn niet alleen perfect als sfeermaker, als je er voldoende aansteekt kan het ook schelen in temperatuur. Hoe meer kaarsjes, hoe warmer het in huis wordt. En hoe gezelliger natuurlijk… Idem dito voor een open haard: stoken maar! 

Stylish isolatie

Om warmte binnen te houden in huis moet het natuurlijk zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Dit zit ‘m vooral in de kwaliteit van de ramen, kozijnen en muren. Maar zelf kun je ook wat doen. Door bijvoorbeeld een vloerkleed neer te leggen of een wandkleed aan de muur te hangen zorg je voor een extra laag aan isolatie. En die houdt dan weer langer de warmte binnen. En het staat nog leuk ook!

LEES OOK
Dit is waarom je ook een wandtapijt wilt

Radiatorfolie

Met radiatorfolie achter de verwarming voorkom je dat de warmte snel naar buiten ontsnapt via de muren. De folie is vaak makkelijker aan te brengen dan je denkt en daarna heb je er lang plezier van. De folie weerkaatst de warmte namelijk naar binnen en geeft het geen kans om via de muren naar buiten te ontsnappen.

nog meer: wooninspiratie