Gallery wall samenstellen in vier makkelijke stappen

Een van dé manieren om de woonkamer, gang of slaapkamer een boost te geven, is een gallery wall – de veelgebruikte interieurterm voor een inspiratiewand. Foto’s, kunstwerken, posters of quotes: je kunt je helemaal uitleven! Met deze vier stappen krijg je de mooiste compositie.

vtwonen 09-2017 | styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans

Wat lijst je in?

Voordat je begint met het samenstellen van de gallery wall, is het belangrijk om te bedenken wat je op de muur wilt hangen. Je kunt kiezen voor een verzameling van waardevolle momenten uit het verleden zoals foto’s, kunstwerken, souvenirs of een selectie van je favoriete posters. Alles verzameld? Dan kun je aan de slag.

Bepaal de plaats

Wanneer je weet waar de gallery wall moet komen, dan kun je ook bepalen hoeveel lijstjes, posters, kunstwerken, foto’s of souvenirs je kwijt kunt. Bepaal dus eerst de plaats en meet goed op hoeveel ruimte je hebt. Zo voorkom je een overvolle of juist bijna lege kunstmuur.

Leg de posters eerst op de grond, zodat je een beetje kunt passen en meten en alvast een beeld krijgt van het eindresultaat. Is de vloer niet groot genoeg? Dan kun je de lijsten ook losjes ophangen met schilderstape of ander bevestigingsmateriaal dat je makkelijk weer kunt verwijderen.

Lijsten en kleuren

De volgende stap is het bepalen van het materiaal en de kleuren van de lijsten. En ook leuk: je kunt de postermuur nog meer te laten shinen door het gedeelte van de muur dat je voor de gallery wall hebt gereserveerd, een andere kleur te geven. Zo creëer je contrast en valt je verzameling extra op.

Heb je de kleur bepaald, dan is het zaak om lijsten te gaan verzamelen. Je kunt natuurlijk voor een kleur of stijl gaan, maar misschien vind je een stijlenmix veel interessanter. Bekijk deze verzameling lijsten en sla ook Marktplaats en de kringloop niet over.

Boren maar!

Is jouw plan helemaal helder, dan kun je beginnen met ophangen. Begin in het midden en waaier dan uit naar links en rechts. Durf je niet te boren of moet je de muren heel laten van de huurbaas? Lees dan ons artikel over boorangst.

Check ook deze video met twee manieren voor het samenstellen van een art wall door vtwonen stylist Fietje.

nog meer: wooninspiratie