Energieverbruik berekenen

Veel mensen weten niet hoeveel energie ze verbruiken in hun woning. Om daarachter te komen kun je je energieverbruik berekenen. Als je weet hoeveel je verbruikt kun je aan de slag om je verbruik te verminderen. Want hoe minder hoe beter.. voor het milieu én voor je energierekening!

energieverbruik berekenen

Energiemeter

Wil je het energieverbruik berekenen van de apparaten in je huis? Dan kun je een energiemeter aanschaffen. Deze plug je in tussen het stopcontact en je apparaat en hij berekent direct hoeveel energie het apparaat verbruikt. Zo kun je er achter komen wat de energieslurpers zijn in jouw huis. Nog makkelijker is trouwens de slimme meter. Deze meet in één keer het verbruik van al je apparaten en hij geeft ook direct de meterstand door, ideaal!

Energieverbruik berekenen

Wil je vast een schatting maken van jouw energieverbruik? Dan moet je eerst weten waar het van afhankelijk is. Bedenk hoe het bij jouw woning gesteld is met deze punten en je kunt misschien al een schatting maken of jouw energieverbruik hoog of laag zal uitvallen. Wil je graag inzicht krijgen in jouw werkelijke energieverbruik, dan kun je beter een energieverbruiksmanager aanschaffen.

1. Gezinsgrootte

Natuurlijk bepaalt het aantal personen in een gezin voor een groot deel hoeveel energie er wordt verbruikt. Hoe meer personen, hoe meer gas en elektriciteit er verbruikt worden. Er zullen bijvoorbeeld meer mensen douchen en er worden waarschijnlijk ook meer elektrische apparaten gebruikt.

2. Type woning

Het gasverbruik is sterk afhankelijk van het type woning waarin je leeft. Zo hoef je in een tussenwoning veel minder te stoken dan in een vrijstaand huis.

3. Woonoppervlakte

Bij een woning met een grotere oppervlakte is natuurlijk meer gas nodig om het te verwarmen. Maar ook is het gebruik van elektriciteit vaak groter, bijvoorbeeld door verlichting.

4. Isolatie

De kwaliteit van de isolatie in de woning heeft een grote invloed op het energieverbruik. Oudere woningen zijn veel slechter geïsoleerd dan nieuwbouwwoningen. Vaak hebben deze woningen ook enkele beglazing. Daardoor gaat er veel warmte verloren en moet er dus flink gestookt worden.

5. Omgang met energie

Natuurlijk is het ook belangrijk hoe je zelf met energie omgaat. Zet je de verwarming bijvoorbeeld altijd laag voor je de deur uitgaat of gaat slapen? Er zijn heel veel manieren om energie te besparen en zo je energierekening omlaag te brengen. Daarnaast kun je ook grote dingen doen, zoals het aanschaffen van je eigen zonnepanelen. Daarmee breng je het energieverbruik flink omlaag.

Men kan het energieverbruik berekenen aan de hand van deze vijf vragen. Ook in de vtwonen duurzaam wonen test komen deze vragen aan bod en krijg je aan de hand daarvan een persoonlijk energielabel. Wil je een goede schatting maken van jouw energieverbruik dan kun je ook kijken naar het gemiddelde verbruik van mensen in een soortgelijke woonsituatie.

Gemiddeld verbruik

Je kunt je eigen energieverbruik berekenen door te kijken naar het gemiddelde energieverbruik van mensen in een soortgelijke woonsituatie. Het gemiddeld energieverbruik van een jaren ’30 vrijstaande woning ligt bijvoorbeeld veel hoger dan een nieuwbouw tussenwoning. In onze artikelen over het gemiddeld energieverbruik en gemiddeld gasverbruik kun je daar meer over lezen.

Energieverbruiksmanager

Om je energieverbruik exact te kunnen berekenen, heb je eerst inzicht nodig in je verbruik. Tegenwoordig biedt bijna elke energieleverancier een slimme meter aan. Deze meter kan direct jouw energieverbruik berekenen en je kunt (als je dat wilt) elke 2 maanden een overzicht krijgen van je verbruik. Nog handiger is de energieverbruiksmanager, daarmee kun je pas echt je energieverbruik berekenen. Dit apparaatje houdt precies bij wat je verbruikt aan gas en elektriciteit. Via de meterlezer wordt alles doorgestuurd naar je smartphone, tablet of pc. Zo zie je meteen wat het kost om tv te kijken, maar ook het effect van iets korter douchen of je apparaten niet op stand-by laten staan. Hier kun je kijken welke energieverbruikmanager het best jouw energieverbruik kan berekenen.

Bereken je energiekosten

Naast verminderen op je energieverbruik is het overstappen naar een goedkopere energieleverancier ook een hele goede manier om te besparen op de kosten van energie. Afhankelijk van wat je nu betaalt, kun je tot meer dan EUR 300,- per jaar besparen door over te stappen. Ben je benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vergelijk de kosten op mijnenergie.be.

Bron: energieleverancierkiezen.net

nog meer: wooninspiratie