Energielabel D

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig iets is. Heb jij een apparaat, auto of woning met energielabel D? Dat is helaas niet zo goed. Hieronder leggen we uit wat dit precies betekent én wat je er aan kunt doen.

energielabel D

Energielabels

Een energielabel is een handige indicatie om te zien hoe energiezuinig iets is. Ze bestaan al langer voor apparaten en auto’s en tegenwoordig krijgt ook elk huis een energielabel. Ze lopen van A (groen) tot G (rood) en daarbij is het A-label het meest energiezuinig. Bij elke groep is de exacte betekenis van energielabel D weer anders. Natuurlijk is het wel altijd een gemiddeld tot vrij onzuinig label. Hieronder leggen we per groep uit wat energielabel D betekent en hoe je het kunt verbeteren.

Energielabel D: auto

In Nederland wordt het energielabel van auto’s niet gebaseerd op de hoeveelheid CO2 uitstoot, maar op hoe zuinig de auto is in vergelijking met auto’s in dezelfde grootheidsklasse. Er zijn drie klassen: klein, middelgroot en groot. Een auto met energielabel D is 5% tot 15% onzuiniger dan een gemiddelde auto uit een vergelijkbare klasse. Ter vergelijking: een auto met energielabel A is tot wel 20% zuiniger dan een gemiddelde auto uit dezelfde klasse. Auto’s met het gele D-label hebben dus een gemiddeld tot onzuinig brandstofverbruik.

Het kan natuurlijk erger; met een auto met een E-, F- of G-label rijd je helemaal onzuinig. Hoe onzuiniger je auto, hoe meer geld je kwijt bent aan brandstof. Natuurlijk is het wel zo dat een kleine auto met energielabel D, minder brandstof verbruikt dan een grote auto met hetzelfde label. Door een zuinige auto te kiezen kun je veel besparen op brandstof en meestal kun je ook rekenen op belastingvoordeel. Heb je niet de mogelijkheid om een zuinigere auto aan te schaffen? Dan kun je ook nog besparen met een zuinige rijstijl.

Energielabel D: woning

Elk huis krijgt tegenwoordig een energielabel als het verhuurd of verkocht wordt. Het energielabel voor woningen is er van A++ tot en met G. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het huis is in vergelijking met soortgelijke woningen. Het energielabel wordt bepaald door een gecertificeerde energielabel adviseur. Hij berekent de energie­index op basis van de bouwkundige eigenschappen en gebouwgebonden installaties van je huis. Dat klinkt ingewikkeld, maar het gaat eigenlijk gewoon om de isolatiewaarde, verwarming, ventilatie, warm tapwater en eventuele zonnepanelen. Alle gegevens hiervan worden ingevuld in een speciaal computerprogramma dat vervolgens de energie-index berekent. Bij een woning met energielabel D ligt deze energie-index tussen de 1,61 en de 2,00.

Het energielabel is echter niet alleen een score. Het is een uitgebreid rapport met daarin het exacte verbruik van alles in je huis én een advies met verbeterpunten. Maar wat betekent het nu precies als jouw woning een energielabel D heeft? Woningen met dit label zijn helaas niet zo energiezuinig, maar met een paar aanpassingen kun je dit misschien wel verbeteren. Met een energielabel A, B of C is je woning namelijk meer waard dan vergelijkbare huizen die minder energiezuinig zijn. Het verschil kan oplopen tot soms wel 30% van de verkoopprijs. Ook als je je huis niet wilt verkopen kun je ook geld besparen door je huis energiezuiniger te maken. Op Energielabel.nl kun je een voorbeeld zien van een Energielabel D voor een woning. Daarin worden onderstaande verbeterpunten genoemd. Natuurlijk verschilt het per woning wat er nog gedaan kan worden.

  • Isolatie van de begane grondvloer
  • Toepassing van HR++glas (vorm van dubbel glas)
  • Toepassing van een HR­107 combiketel voor verwarming en warm water
  • Toepassing van een zonnecollector en zonneboiler voor warm water
  • Isolatie van de CV­leidingen die in onverwarmde ruimten aanwezig zijn

Apparaten

Op nieuwe apparaten is een energielabel te vinden. Deze labels lopen van A+++ tot en met G. Apparaten met energielabel D t/m G zul je niet zo vaak meer tegenkomen. Apparaten worden namelijk steeds zuiniger. Het energielabel is nu te vinden op onder andere: afwasmachines, airconditioners, koel- en vriesapparatuur, ovens, verlichting, wasdrogers, wasdroogcombinaties, wasmachines en televisies. Het is verstandig om een zo zuinig mogelijk apparaat te kopen, dat kan namelijk flink schelen op de energierekening. Benieuwd hoe zuinig de apparaten zijn die je nu in je huis hebt staan? Met een energiemeter kun je het energieverbruik meten. Kijk voor meer informatie eens op energielabel.nl of bij Milieu Centraal.

Weten welk energielabel jij hebt? Doe de vtwonen duurzaam wonen test en je krijgt een persoonlijke uitslag op basis van je kennis, ambitie en gedrag!

Bron: Stichting LNP

nog meer: wooninspiratie