Een hoofdbord voor je bed: met dit verrassende item heb je ‘m zo

Als kind heb je er misschien mee gezwommen, en je kunt ze nog steeds spotten in het zwembad: de klassieke zwem-noodle. De foam-sticks helpen je normaal om te blijven drijven, maar met een beetje handigheid tover je dit item om tot hoofdbord van je bed. Super simpel een hoofdbord maken? Zo doe je dat.

vtwonen 07-2020 | styling blauw slaapkamer met blauw bed
Wandbord per twee € 235,95, lamp ster € 1784,75, 18e-eeuwse houten vloer, per m² € 168,19 (pietjonker). Sidetable € 829,- (hkliving). Bed met hoofdbord en nachtkastjes, prijs op aanvraag (com-anders). Wit nachtlampje € 69,99, jurk € 49,99, beha € 14,99,-, gestreepte plaid € 17,99, lichtblauwe plaid € 69,99, witte linnen dekbedovertrekset € 99,-, laarzen € 39,99, gestreept kussen hoort bij dekbedovertrek € 59,99 (hm.com). Stof waarmee het hoofdbord is gestoffeerd: Roxburgh Denim for Upholstery van Designers Guild, per meter € 162,-, donkerblauw kussen met bloemenprintstof van Ralph Lauren, per meter € 149,-, blauw kussen Delfina Cloud Cushion van William Yeoward € 130,- (wva). Mok € 49,95 (ottomania). Boek € 25,-, kussen met witte stippen € 29,50 (polspotten). Lichtblauwe staande lamp I.Cono van Vibia € 781,- (homestede). Poef van Ferm living € 679,-, spiegel Francis small van Petite Friture € 399,- (vtwonen). Doosjes prijs op aanvraag (sostrenegrene.com). Marmeren masker € 485,-, kralenketting € 75,-, stenen potje € 45,- (badenbaden). Crème kussen € 49,-, lichtblauw kussen € 49,- (couleurlocale.eu). Onderstel etagère € 26,95 (loods5). Overig privébezit.

Dure uitstraling voor een zacht prijsje

Een simpel bed geef je absoluut een upgrade door er een hoofdbord achter te zetten. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Zeker als je zo’n hoofdbord kunt maken met zwem-noodles. Naast de noodles heb je een stuk hout nodig en een mooie lap stof naar keuze. Door de noodles krijgt het hoofdbord een speelse én comfortabele finish.

LEES OOK
Aan de slag: een hoofdbord bed maken

Dit heb je nodig:

 • Een stuk multiplex op maat. Houd de breedte van het bed aan, of kies ervoor om het hoofdbord aan weerszijden zo’n 10 centimeter te laten uitsteken. Voor de hoogte houd je zo’n 120 cm aan als het hoofdbord compleet achter het bed wordt geplaatst. Plaats je het hoofdbord op het bedframe? Houd dan zo’n 60 tot 70 cm aan.
 • Tijd voor de zwem-noodles. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van de breedte van het bed en de hoogte van het hoofdbord. De noodles worden voor gebruik gehalveerd.
 • Een mooie stof naar keuze. Zorg dat deze een stukje groter is dan het stuk multiplex dat je gebruikt. De stof moet namelijk tussen de noodles worden gedrukt voor het gewenste resultaat, en vervolgens strak aan de achterkant worden bevestigd.
 • Een lijmpistool of nietpistool.
 • Lijmspray en een potlood.

Zo ga je te werk

 1. Houd het op maat gezaagde stuk multiplex bij het bed, en teken met een potlood af tot waar de noodles moeten komen. Het meest gebruikelijke is om te starten op matrashoogte.
 2. Halveer de noodles met behulp van een schaar of een scherp mesje. Je kunt ervoor kiezen om de noodles over de lengte of over de breedte te gebruiken. Nu komt het afgetekende stuk multiplex van pas, zodat je weet hoe je de noodles op maat moet knippen. 
 3. Leg nu alle op maat geknipte noodles naast elkaar op het stuk multiplex. Je kan ze op elkaar laten aansluiten, of een paar centimeter tussenruimte behouden voor een meer gedefinieerd hoofdbord.
 4. Bevestig de noodles aan het stuk multiplex, met behulp van een lijm- of nietpistool. 
 5. Nu kun je het met stof bekleden. Bevestig de stof eerst aan de achterzijde, aan één kant van het hoofdbord. Zo krijg je het strakste eindresultaat. Spray wat lijm over de noodles en de ruimte ertussen, zodat de stof straks goed blijft zitten.
 6. Trek het stuk stof nu over de noodles heen, en druk de stof goed tussen de noodles in. Strijk de stof goed glad van boven naar beneden, voordat je doorgaat naar de volgende noodle
 7. Nu is het een kwestie van de stof netjes en strak aan de achterkant bevestigen. Een nietpistool is hier een handige tool voor. Hoe de achterkant eruit komt te zien, is niet per se belangrijk; die staat straks waarschijnlijk toch tegen de muur. Als de voorkant er maar uitziet om door een ringetje te halen! 
 8. Je kunt het hoofdbord nu achter het bed zetten, of bevestigen aan het bedframe. Zet je het bedframe los achter het bed, zorg dan dat het bed stevig genoeg staat, zodat er geen speling is tussen het bed en het hoofdbord. 
 9. Tijd om je bed te bewonderen! 

LEES OOK
DIY: bedframe om bij weg te dromen

Sfeerbepalend

Welke sfeer je neerzet met het hoofdbord, kan alle kanten op. De stof die je gebruikt voor deze DIY is dan ook heel bepalend. Ga bijvoorbeeld voor fluweel voor een hotel chic look, of gebruik leer voor een stoere en industriële uitstraling. Maak het extra aaibaar door nepbont te gebruiken, of tover je bed om tot een echt statement piece door te kiezen voor een kleurrijk design.

nog meer: wooninspiratie