Wat is een ecologische voetafdruk?

De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel impact jij hebt op de aarde. Verbruik je veel van de natuurlijke hulpbronnen en zorg je voor veel CO2 uitstoot? Of leef je juist zuinig? Dit bepaalt mede jouw voetafdruk. 

ecologische voetafdruk

Wat is een ecologische voetafdruk?

Simpel uitgelegd is je ecologische voetafdruk (of mondiale voetafdruk) het stuk land dat jij gebruikt om te leven. Alle ruimte die nodig is om het voedsel en de producten die je gebruikt te produceren wordt meegerekend. En ook je CO2 uitstoot telt mee. Zo begrijp je al snel dat gemiddelde Europeaan een veel grotere ecologische voetafdruk heeft dan iemand die in Afrika woont. Met de kennis over onze voetafdruk kunnen we streven naar een eerlijkere verdeling van de wereld. Goed om te weten dus hoe groot jouw afdruk is én hoe je hem kleiner kunt maken.

Eerlijke verdeling

Helaas is de verdeling in de wereld op dit moment niet eerlijk. Iedereen kan een steentje bijdragen om daar iets aan te veranderen. Bij een eerlijke verdeling zou er per mens 1,8 hectare aan ruimte beschikbaar zijn, dat zijn 3 voetbalvelden. Wereldwijd gebruiken we nu echter 2,7 hectare per persoon, we vragen dus meer dan er is. Dat betekent dat we hulpbronnen sneller opmaken dan de aarde ze kan aanvullen, we teren op haar reserves. Daardoor blijft er steeds minder ruimte over voor de natuur.

En hoe zit het met Nederland? De gemiddelde Nederlander gebruikt 4,1 hectare aan ruimte, dat zijn maar liefst 8 voetbalvelden. Dat is dus zelfs meer dan het dubbele van wat eigenlijk zou kunnen! Een goede reden dus om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Ecologische voetafdruk berekenen

Je ecologische voetafdruk is van veel dingen afhankelijk. Begin maar eens bij je huis. Verbruik je bijvoorbeeld veel energie of woon je in een grote woning? Daarnaast maakt het uit hoeveel je consumeert. Koop je vaak nieuwe spullen, kleding of elektrische apparaten dan wordt je voetafdruk groter. Het is daarom beter om te kiezen voor tweedehands spullen. Ook wat je eet telt mee. Productie van vlees en zuivel kost veel ruimte, een vegetariër of veganist heeft dus vaak een kleinere voetafdruk. En zo zijn er nog veel meer dingen die meespelen. Wat er zoal meespeelt, kun je lezen in ons artikel over je voetafdruk berekenen. Ben je benieuwd geworden naar hoe groot jouw ecologische voetafdruk is, dan kun je de Voetafdruktest van het WNF doen.

Voetafdruk verkleinen

Heb je de test gedaan om jouw voetafdruk te berekenen? Grote kans dat je boven de gewenste 1,8 hectare uitkomt. Hieronder komen is bijna onmogelijk met de Westerse levensstijl, maar je afdruk verkleinen kan wel! Er zijn veel dingen die je kunt doen om je ecologische voetafdruk kleiner te maken. Een hele belangrijke is energie besparen. Dat kan bijvoorbeeld door te kiezen voor groene energie, of nog beter: je eigen zonnepanelen. Ga zuiniger om met de verwarming, isoleer je woning goed en zet elektrische apparaten zoveel mogelijk uit.

 

Ook wat je eet is belangrijk. Probeer eens wat minder vlees te eten, wordt flexitariër of zelfs vegetariër. Ga voor lokaal voedsel en verspil zo min mogelijk. In het boek Voetprint cooking vind je nog veel meer tips om te koken voor een kleinere voetafdruk

 

En dan is er nog afval. Door minder afval te verbruiken verkleint je voetafdruk aanzienlijk. Probeer meer te hergebruiken en kies ook voor tweedehands producten. Door minder weg te gooien hoeven we namelijk ook minder te produceren. Ook afval scheiden is verstandig, want zo kan het weer gerecycled worden. En heb je er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht om alleen gerecycled papier te gebruiken, of gewoon minder te printen? Alle kleine beetjes helpen!

 

Wil je weten hoe jij je ecologische voetafdruk kunt verkleinen? Lees dit artikel met tips hoe jij duurzamer kunt leven!

nog meer: wooninspiratie