Duurzaam

Zelf groene energie opwekken

beeld vtwonen
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak kun je zelf energie opwekken. De stroom die je opwekt, gebruik je allereerst in je eigen huis. Wanneer je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, lever je deze terug aan het elektriciteitsnetwerk. En daar staat een vergoeding tegenover van jouw energiemaatschappij, ook wel salderen genoemd.

Om te kunnen salderen, is het belangrijk dat jouw energiemaatschappij weet dat je zonnepanelen hebt. Meld dus je zonnepanelen aan bij jouw netwerkbeheerder, dat kan via de gezamenlijke site: www.energieleveren.nl. De netwerkbeheerder geeft de benodigde informatie door aan jouw energiemaatschappij. Hierover ontvang je een brief en vanaf dat moment wordt jouw teruglevering bijgehouden en gesaldeerd. Tip: meld je zonnepanelen 4 weken voor installatie alvast aan. Dan weet je zeker dat de administratie op tijd in orde is.

Met de zonnepanelen op je dak, ga je nu zelf energie opwekken:

1. Allereerst gebruik je de stroom die je opwerkt in je eigen huis, zonder tussenkomst van de elektriciteitsmeter. Bij zonnig weer overdag zal bijvoorbeeld de koelkast volledig op jouw eigen zonne-energie werken. Je hebt nu minder stroom nodig van jouw energieleverancier. Hierdoor wordt de stroomlevering minder.
2. Stel dat je met de zonnepanelen meer stroom produceert dan jouw koelkast op dat moment nodig heeft, wat dan? Dan gaat de overtollige stroom het elektriciteitsnetwerk op. Dit noemen we: 'stroom terugleveren' en dat wordt keurig door jouw meter geregistreerd. Je merkt er verder niks van.
3. Aan het einde van het jaar wordt de stroomlevering bekeken van de leverancier aan jou en andersom, van jou aan het elektriciteitsnetwerk. Wat je zelf hebt opgewekt maar toen niet nodig had, wordt afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen bij jouw leverancier.

Lees verder onder de advertentie

Meer of minder

Het is niet aan te raden om zoveel zonnepanelen op je dak te leggen dat je jaarlijks meer opwekt dan je per jaar aan elektriciteit verbruikt. Is de hoeveelheid opgewekte stroom kleiner dan jouw eigen gebruik, dan ontvang je voor de energie die je teruglevert het geldende stroomtarief (inclusief energiebelasting en btw). Maar voor de hoeveelheid stroom die je meer opwekt dan je verbruikt is jouw energieleverancier niet verplicht om daar dezelfde vergoeding voor te geven. Deze vergoeding is dan ook meestal kleiner.

BTW terugvragen

Op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je BTW terugvragen van de Belastingdienst. Lees hoe eenvoudig dit is op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Meer informatie staat op www.portaalzonnepanelen.nl, kijk voor ervaringen van anderen of deel je ervaring op: www.ervaringenmetenergie.nl.

Lees verder onder de advertentie

Zonneboiler

Een andere manier voor zelf energie opwekken met behulp van de zon is een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt het water in huis met behulp van de warmte van de zon. Zo bespaar je gemiddeld de helft van de energie(kosten) voor warm water en draag je bij aan een schoner milieu.

Warmtepomp

Met een warmtepomp kun je aardwarmte gebruiken voor de verwarming van je huis. De warmtepomp haalt warmte uit de aarde (of water of lucht) en maakt met behulp van een klein beetje elektriciteit nog meer warmte. Een warmtepomp maakt dus heel efficiënt gebruik van energiebronnen. In combinatie met vloer- of wandverwarming kan een warmtepomp ook koelen. Die dure en onzuinige airconditioning kan dan dus de deur uit.

Windenergie

Heb je een goot erf dan kun je kiezen voor een eigen windmolen in de tuin. Dit is voor de meeste mensen natuurlijk geen optie. Gelukkig kun je je ook aanmelden voor een energiecollectief. Zo kun je zelf mede-eigenaar kunt worden van een windmolen. Op die manier profiteer je direct van de voordelen van windenergie. Kijk voor meer informatie op windcentrale.nl of investeer in een windmolenpark via meewind.nl.

Lees verder onder de advertentie

HR-ketel

Met een Hoog Rendement elektriciteitsketel kun je zelf energie produceren uit warmte. Dit nieuwe type cv-ketel wekt naast warmte ook elektriciteit op. In principe werkt hij hetzelfde als een normale cv-ketel, maar tegelijk met de warmte wordt nu ook elektriciteit geproduceerd. Dat is pas efficiënt!

Elektriciteit terugleveren

De meeste huishoudens wekken minder energie op dan ze zelf gebruiken. De rest wordt dan aangevuld door stroom van de energieleverancier. Op sommige momenten kun je echter meer opwekken dan dat je verbruikt. En wat dan? Niets aan de hand, de energie die je overhoud lever je gewoon weer terug aan het net van je energieleverancier. Dit wordt dan natuurlijk weer van je energierekening afgetrokken. Met een teruglevermeter kun je precies zien hoeveel energie je teruggeleverd hebt.

Ben je op zoek naar nog meer duurzame tips? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief!

Lees verder onder de advertentie