Duurzaam

Wat is recyclen?

beeld vtwonen
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wat is recyclen?

Je hoort het steeds vaker dat producten worden gerecycled. Maar wat is recyclen nu precies? Het is in principe het opnieuw gebruiken van materialen. En dat is weer iets anders dan hergebruik, waarbij het product in zijn geheel opnieuw wordt gebruikt. Bij recycling wordt het product verwerkt zodat er iets nieuws van gemaakt kan worden. Grondstoffen die vaak worden gerecycled, zijn glas, plastic en papier. Er zijn twee manieren om grondstoffen te recyclen:

  • Recycling voor een soortgelijk doel

  • Recycling voor een ander doel

Recyclen lijkt ideaal, maar veel grondstoffen (zoals plastics of papier) gaan hierbij in kwaliteit achteruit. Dit wordt ook wel downcycling genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Afval scheiden

Om materialen te kunnen recyclen moeten ze goed worden gescheiden. Om dit achteraf te doen is bijna onmogelijk, daarom begint recycling al bij ons thuis. Door afval te scheiden wordt het mogelijk om het met recycling weer opnieuw te gebruiken. We kunnen onder anderen glas, papier en gft-afval scheiden. Tegenwoordig wordt ook plastic afval steeds vaker gerecycled. Niet onbelangrijk, want de voorraad aardolie raakt een keer op. En wat denk je van kleding? Natuurlijk is het nog beter om zo min mogelijk afval te produceren.

Plastic

We gebruiken met zijn allen bergen plastic, en dat terwijl aardolie kostbaar is. Daarnaast is plastic erg slecht voor het milieu. Gelukkig is het sinds 2010 verplicht voor gemeenten om het apart op te halen. In veel plaatsen krijg je ook speciale zakken om je plastic verpakkingen in te verzamelen. De verzamelde verpakkingen kunnen gebruikt worden om nieuw plastic van te maken. Ook kan er weer aardolie van gemaakt worden, waar dan energie mee opgewekt kan worden.

Glas

Glas is misschien wel het makkelijkste materiaal om te recyclen. Het is ook niet voor niets dat we glas al lang apart inleveren in de glasbak. Glas kan namelijk heel goed worden omgesmolten tot nieuwe glazen producten. Bij glas gaat zelfs de kwaliteit niet achteruit.

Lees verder onder de advertentie

Papier

Papier wordt gemaakt van hout en daar moeten bomen voor worden gekapt. Bomen zijn belangrijk voor de natuur en om zuurstof te produceren. Daar moeten we dus zuinig mee omgaan. Natuurlijk kun je het best proberen om minder papier te gebruiken. Plak bijvoorbeeld een Ja/Nee of een Nee/Nee sticker op de brievenbus en print minder uit. Het papier dat je wel gebruikt kun je gelukkig gemakkelijk scheiden en laten recyclen. Papier wordt in alle gemeenten apart opgehaald. Van het oude papier kan weer nieuw (kringloop)papier worden gemaakt. Meestal wordt daar wc-papier van gemaakt, maar bijvoorbeeld ook grote posters en folders.

Apparaten recyclen

Er worden elk jaar miljoenen elektrische apparaten afgedankt. Ook deze elektrische apparaten en lampen kunnen gerecycled worden. Deze apparaten mogen niet zomaar in de afvalbak. Gelukkig kun je het bijna altijd kwijt bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. We betalen tegenwoordig namelijk een verwijderingsbijdrage. Dankzij deze speciale belasting zijn winkels verplicht om je oude apparaat zonder extra kosten in te nemen. Kan dat toch niet, dan kun je ze bij de gemeentelijke stortplaats inleveren. Werkt je apparaat nog? Breng hem dan naar de kringloopwinkel. Uit elektrische apparaten kunnen grondstoffen als ijzer, aluminium, koper, kunststof, glas en hout worden gehaald. Natuurlijk lever je batterijen ook apart in, zodat het zink hieruit opnieuw gebruikt kan worden.

Hergebruiken

Hergebruik is beter dan recyclen. Is een product nog te gebruiken dan kan het beter opnieuw worden gebruikt in plaats van het te laten recyclen. Zo kun je plastic tasjes dus beter inleveren bij een winkel, waar mensen ze weer kunnen hergebruiken. Ook oude kleding kan vaak weer gebruikt worden. Breng oude spullen liever naar een kringloopwinkel, wie weet maak je er iemand anders weer blij mee.

Lees verder onder de advertentie

Upcyclen

Je kunt ook creatief recyclen. Zo maak je van oude producten iets niets of zelfs iets beters! Dat noemen we upcyclen. Je gaat creatief aan de slag met je oude spullen en maakt er zo iets mooiers van.