Dit zijn de mooiste duurzame én vegan vervangers voor leer

Een leren zetel geeft een simpel interieur meer sjeu én karakter. Met het oog op een diervriendelijke(re) wereld, is een dergelijk meubelstuk alleen niet de beste keuze. Wil je een vegan vervanger op de kop tikken? Dit zijn de beste duurzame en vegan vervangers voor leer.

De klassieke leren zetel

Leren zetels zijn sinds jaar en dag een geliefd meubelstuk. Een zetel van dergelijk materiaal is tijdloos, klassiek en kan zowel een industriële als minimalistisch Scandinavische sfeer in huis halen. Terwijl leer natuurlijk niet diervriendelijk is, is het materiaal an sich, als het eenmaal gemaakt is, vrij duurzaam. Dit komt omdat het stevig en sterk is en dus lang mee gaat.

Duurzame en vegan varianten voor leer

Maar om leer soepel en dus ook handbaar te maken, wordt het gelooid. Dit wordt vaak chemisch gedaan, wat vrij slecht voor het milieu is. De reden? Voor het looien van 1 kilo leer is ongeveer 300 liter schoon water nodig. Daarom dat er steeds meer vegan varianten voor leer om de hoek komen kijken. Naast de wens om dierenleed te voorkomen, natuurlijk. Maar wat zijn nou de beste en mooiste duurzame én vegan vervangers voor leer?

Polyurethaan

De bekendste vorm van duurzaam en vegan leer is polyurethaan, wat vaak wordt aangeduid als PU. Dit ‘nepleer’ wordt gemaakt van splitleer of van een laag bestaande uit samengeperste leerresten. Door het bovenste laagje, van polyurethaan folie, lijkt het op echt leer. En omdat het van restleer wordt gebruikt, wordt het ook wel als vrij duurzame variant gezien. Toch is niet iedereen het hiermee eens, omdat er wel aardolie wordt gebruikt. Goed voor de dieren is het dus wel, maar goed voor het milieu niet direct.

LEES OOK
Vegan wonen: zo doe je dat

Leer is van zichzelf vrij duurzaam omdat het lang meegaat. Maar deze varianten zijn nog végan ook.

Maisleer

Een andere vegan leersoort die ook duurzaam is, is maisleer. En ja, dat is dus écht leer gemaakt van mais. Het wordt momenteel voornamelijk voor schoenen gebruikt en is een stuk duurzamer dan PU leer. Dit komt omdat het gemaakt wordt van een combinatie van katoen met een coating van mais en het voor 63% afbreekbaar is. Qua uiterlijk doet het niet af aan echt leer, al zie je wanneer je goed kijkt wel degelijk verschil.

Piñatex oftewel ananasleer

Een Piña Colada maar dan in leervorm? Da’s Piñatex; een materiaal met leerlook gemaakt van de exotische vrucht. Dit ‘leer’ wordt gemaakt van de vezels van ananasbladeren. De bladeren van de ananas werden nooit gebruikt en gewoon weggegooid, tot er ontdekt werd dat je er heel mooi nepleer van kunt maken. Overgebleven vezels worden vaak weer gebruikt op het land als meststof, wat het een zeer duurzame variant maakt. Veel wordt dit echter nog niet gebruikt, maar wellicht dat het in de toekomst steeds meer aan populariteit wint.

LEES OOK
Boenen en borstelen: een leren zetel schoonmaken doe je zo

nog meer: wooninspiratie