Eerst leggen en dan de houten vloer wit verven

Vind je een oude houten vloer mooi, maar dan wel opgefrist? In een paar stappen leg je hem en verf je hem – slijtvast – wit.

Houten vloer wit verven

Stappenplan houten vloer wit verven

We zijn er dol op: authentieke houten, witte vloeren. Heb je al een mooie houten vloer in huis liggen? Dan is wit verven het enige wat je nog hoeft te doen. Heb je nog geen houten vloer, dan kan je deze makkelijk zelf in je huis leggen. Bekijk hieronder hoe je een houten vloer legt en wit kunt verven.

Gereedschap voor houten vloer leggen

 • hamer
 • oude doek
 • lijmkam
 • nylon/polyamide vachtroller
 • profielmal
 • zwaaihaak
 • afkortzaag
 • nagelpistool op perslucht (ook te huren via bijv. bestrent.com)
 • decoupeerzaag
 • rolmaat

Materiaal voor houten vloer wit verven

 • oud Europees grenen vloerdelen, 13 cm breed, verkrijgbaar in verschillende breedtes vanaf € 22,50/m2 (De Oude Plank)
 • verf Phoenix Easy Plow PU wit € 44,95 (Phoenix)
 • spaanplaat 12 mm dikte (Bouwmarkt)
 • thinner
 • water
 • schuurpapier
 • dispersielijm
 • nagels 30 mm € 7,79/1000 st. (Gamma)

Werkwijze houten vloer leggen en wit verven

Stap 1

Voordat je de vloerdelen kunt leggen, moet je zorgen voor een goede ondergrond. Heb je een betonnen ondervloer, breng dan eerst spaanplaat aan. Daar kun je straks de vloerdelen op vast maken. Gebruik stukken spaanplaat van bijvoorbeeld 30×60 cm die je in verband legt. Is je ondergrond erg ongelijk, gebruik dan kleinere stukken spaanplaat. Verlijm de spaanplaten met dispersielijm vast op de dekvloer, gebruik hiervoor een lijmkam om de lijm goed egaal te kunnen verdelen.

Stap 2

Meet de ruimte op. Zo kun je berekenen met welke breedte plank je kunt beginnen. Je voorkomt dan dat je begint met een volledig breedte plank van 13 cm en je uiteindelijk bij de andere muur eindigt met een smalle strook van bijvoorbeeld 2 cm. Je kunt in zo’n geval beter beginnen en eindigen met een breedte van 7,5 cm, zodat het aan beide kanten mooi gelijk is.

Stap 3

Begin met het zagen van de planken met een afkortzaag. Bepaal de lengte van de plank en zaag de plank aan beide kanten in verstek, zodat de volgende plank er mooi op aansluit.

Stap 4

Leg de plank op zijn plek en schiet hem vast. Omdat je geen spijkertjes in de bovenkant van het hout wilt zien, vernagel je de planken blind. Dit betekent dat je een koploos spijkertje in de mes van de plank schiet. Het spijkertje dringt door het hout en in de ondervloer. De planken worden hierdoor vastgezet aan de ondervloer. Als de plank is gelegd is dit spijkertje niet meer te zien. Je schiet het spijkertje er schuin in, zodat de groef van de volgende plank nog in de mes past. Aangezien een houten vloer erg hard is, moet er bij het blind vernagelen gebruik gemaakt worden van een spijkerschieter op perslucht.

Stap 5

Leg nu de volgende rij planken. Leg de planken in wildverband. Dit wil zeggen dat de naad tussen de planken steeds verspringt, doordat de planken verschillende lengtematen hebben. Om de planken goed in elkaar te krijgen is het handig om een klein stukje resthout te gebruiken dat je tegen de plank aan legt. Door er met de hamer tegenaan te slaan, schuiven de planken in elkaar zonder dat ze beschadigen.

Stap 6

Tips voor lastige hoeken en obstakels
Een niet haakse hoek? Teken deze af met behulp van een zwaaihaak (1). Draai de schroef een slag los. Leg de zwaaihoek in de hoek, handgreep tegen de muur en het blad tegen de andere muur. Draai de schroef goed vast en teken de hoek over op het vloerdeel en zaag de hoek uit met decoupeerzaag (2). Deurpost of andere lastige obstakels? Teken deze af op de vloerdelen met behulp van een profielmal (3). Door de profielmal tegen de deurpost of een ander obstakel aan te duwen, nemen de verschuifbare naalden dezelfde vorm aan. Neem deze vorm over op het vloerdeel en zaag uit met de decoupeerzaag.

TIP
De laatste plank is vaak lastig op zijn plek te krijgen. Gebruik hiervoor een beitel.

Stap 7

ls de vloer ligt, schuur je het geheel licht op en ontvet je de vloer met thinner.

Stap 8

Om ervoor te zorgen dat de mooie structuur van het hout ook na het verven nog zichtbaar blijft, verdun je de eerste laag verf. Vermeng de verf goed met 20% water.

Stap 9

Breng de verdunde verf aan met een roller. Rol met de lengte van de planken mee.

Stap 10

Breng nu een dekkende (onverdunde) laag verf aan met een roller.

Stap 11

Breng nu een tweede, dekkende laag verf aan. De verf is na 3 tot 4 uur overschilderbaar.

Stap 12

De vloer is nu klaar, maar de verf moet nog wel uitharden. Daarom nog een weekje op sokken lopen.

Voor nog meer tips over het verven of lakken van een houten vloer lees je het artikel Houten vloer verven.

nog meer: wooninspiratie