Lampenkap bekleden en maken

Een lamp is eenvoudig te costumizen. Met lappen stof, lampfolie, behangpapier of wol kan je zelf een originele lampenkap maken. Of ga aan de slag met een oude lampenkap bekleden. Je home-made lamp wordt een heuse blikvanger in je interieur.

lampenkap maken

Oude lampenkap bekleden

Het uitgangspunt van de lamp is het frame. Dit kan van een oude lampenkamp zijn, bijvoorbeeld uit de kringloopwinkel. Maar een goedkope, nieuwe lampenkap werkt ook prima. Haal de oude bekleding eraf zodat je alleen het ijzeren frame overhoudt. Nu kan je de oude lampenkap bekleden met een nieuw stofje. Je kunt er ook voor kiezen om de bekleding te laten zitten. Dan beplak je de kap met lapjes stof of versiersels.

Lampenkap bekleden

De simpelste manier voor het maken van een lampenkap, is door een bestaande kap te beplakken. Je hebt hiervoor nodig: een lampenkap, leuke lap stof, potlood, papier, schaar en lijm. Lees hieronder de werkwijze van een lampenkap bekleden.

  • Rol de lampenkap over een vel papier en teken de contouren er op. Vergeet niet het begin en het eind aan te geven.
  • Leg het patroon op de stof en knip hem uit. Neem 1 cm speling voor de naad.
  • Vouw de stof om de kap en plak de uiteinden vast. Als laatste vouw je de naad naar binnen en plak je hem vast met textiellijm of dubbelzijdig tape.

Zelf lampenkap maken

Je kunt ook de volledige lampenkap zelf maken. Inclusief bijbehorend frame. In het artikel Lampenkap van eigen hand vind je een stappenplan. De benodigdheden schaf je aan bij Ioppi. Met leuke stofjes en banden maak je de lamp helemaal naar eigen smaak. Zo past hij altijd bij je interieur.

Nog meer zelfmakers

De lampenkap wordt vaak onderhanden genomen. Hieronder vind je nog meer zelfmakers. Iedereen kan zelf een lampenkap maken.

Bron: 101woonideeën

nog meer: wooninspiratie