DIY: houten deuren met een vintage look

Oude deuren geven de meest basic kastenwand een authentieke uitstraling. Met een beetje geluk vind je zo’n set prachtige oude deuren bij een vintage winkel, maar je kunt ze ook zelf maken. En daar is bijzonder weinig voor nodig! Lees hier hoe je houten deuren een vintage look geeft.

vintage houten deur | afgesleten deur | witte trap
Paneeldeuren Zo Gelukkig Brocante, oude gymnastiekbank uit een school, spiegel Loods 5, kleed Kaatz, lamp vtwonen. Overig herkomst onbekend.

Transparante binnenbeits

Sommige houten deuren zijn al prachtig van zichzelf en hebben voor een vintage look niet veel meer nodig: een touch up met transparante binnenbeits is dan voldoende. Door de deuren hiermee te behandelen zijn ze beschermd tegen vocht en zijn de nerven van het hout nóg beter te zien. Transparante binnenbeits is verkrijgbaar in verschillende kleuren die bepalend zijn voor de uitstraling. Met een houtkleurige beits geef je het hout een oppepper en met een whitewash beits creëer je een verwassen look.

Dit heb je nodig om te beitsen:

  • transparante binnenbeits in een kleur naar wens
  • brede, platte kwast
  • schuurpapier met grove korrel
  • schuurpapier met middelgrove korrel

Aan de slag

Leg de deuren op een ondergrond die vies mag worden, zoals een groot stuk zeil of doek. Maak het hout vrij van stof en breng de binnenbeits met de platte kwast aan. Verf met de richting van de houtnerf mee. Laat de deuren vervolgens goed drogen en schuur ze op met het grove schuurpapier. Herhaal het aanbrengen van de beits en het schuren net zolang tot het gewenste resultaat is bereikt. Voor een vintage look kun je deuren tussendoor op willekeurige plekken schuren met het middelgrove schuurpapier. Vooral mooi met de whitewash beits!

LEES OOK
Do it yourself: kleine wandplank voor je favoriete accessoires

Krijtverf

Krijtverf zorgt voor een poederig effect en is perfect om houten deuren een verwassen look te geven. De krijtverf van ID is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals vergrijsd blauw en een nét niet witte tint voor een vintage uitstraling. Om hetzelfde effect te bereiken als de deuren op de foto, kun je de krijtverf op willekeurige plekken aanbrengen.

Dit heb je nodig voor het schilderen met krijtverf:

  • matte krijtverf
  • brede, platte kwast
  • schuurpapier met grove korrel
  • schuurpapier met middelgrove korrel
  • stuk hout om op te oefenen

Aan de slag

Leg de deuren op een ondergrond die vies mag worden en maak het hout vrij van stof. Test de verf eerst even uit op een ander stuk hout. Is de verf te dekkend voor een vintage effect? Verdun ‘m dan met een beetje water. Breng de verf met een platte kwast aan op verschillende plekken op het hout en vergeet de regel om met de houtnerf mee te schilderen. Voor een oude uitstraling is het juist mooi om uit de losse pols te schilderen. Laat de deuren vervolgens goed drogen en schuur ze op met het schuurpapier. Wissel af van schuurpapier om het gewenste effect te bereiken.

Liever rondneuzen in winkels tot je de perfecte deuren hebt gevonden? Styliste Marlon gaat in deze inspiratievideo langs bij Jan van IJken in Amsterdam, waar ze een grote collectie oude bouwmaterialen hebben met de meest mooie deuren.

nog meer: wooninspiratie