Blinde plank ophangen: zo doe je het

Leuk, zo’n massief houten plank die onzichtbaar aan de muur is bevestigd. Je hoeft geen Hans Klok te heten om het te kunnen. Hocus Pocus… klaar! Bekijk hieronder hoe je een blinde plank kunt ophangen.

Heb jij in huis ook zo weinig plek voor je kookboeken, fotolijstjes en vaasjes? Aan de wand heb je meer ruimte dan je denkt. Hang een paar planken op en je hebt ruimte zat. De mooiste planken zijn zwevende, of blinde planken. Deze hebben geen steunen of beugels waar ze op leunen. Volg dit stappenplan en je maakt zelf een blinde plank en weet meteen hoe je hem op moet hangen.

Gereedschap

 • duimstok of rolmaat
 • waterpas, zo lang mogelijk, maar 1 meter is hier voldoende. Bij een kleinere waterpas kun je de plank als verlenger gebruiken
 • leidingzoeker
 • speedboor 12 mm
 • steenboor 11 mm
 • houtboor 12 mm
 • verstelbare sleutel
 • 2x lijmklem
 • boormachine
 • hamer

Materiaal voor blinde plank

 • massief houten plank van minimaal 3 cm dik. Wij kozen voor Amerikaans eiken, 4,8 cm dik, 20 cm breed en 105 cm lang
 • aantikhoutje (stukje resthout)
 • koffiefilter nummer 4 of hoger
 • schilderstape
 • haak
 • pluggen met bijbehorende ophanging voor blind ophangen
 • potlood en stift/pen

Tijd
30 minuten

Stappenplan blinde plank ophangen

Stap 1
Maak eerst een duidelijk plan. Waar ga je de plank voor gebruiken? Wij kozen voor een stoere keukenplank, die stevig genoeg is om servies en boeken te dragen.

Stap 2
Controleer voor je gaat beginnen of er in de muur waar de plank moet komen geen elektra-, gas- of waterleidingen lopen. Dat check je heel eenvoudig met een leidingzoeker. Leidingzoekers kosten tussen € 10 en 30 euro en zijn echte life savers.

Stap 3
Teken op de plank af waar de steunen moeten komen. Let op: het beste is om altijd een tussenruimte van 70 cm aan te houden. Maak dus ongeacht de lengte van de plank om de 70 cm een steun.
Op een afgetekend puntje boren is niet zo handig, want tijdens het boren verdwijnt de markering. Als je een kruis tekent, zie je precies of je op de goede plek blijft.

Stap 4
Koop je de plank bij de bouwmarkt, laat daar dan alvast de gaten boren. Gebruik je een oude plank en moet je zelf aan de slag om er een gat in te boren? Let dan goed op de foto:
Gebruik je workmate of een handige werktafel als ondergrond. Leg je boor plat op zijn kant. Leg een plankje onder de boor zodat hij stabiel komt te liggen. Leg onder je massief houten plank een extra plankje als verhoging om de boor precies op het afgetekende kruis te krijgen. Draai de houten plank en de stekplank vast met de lijmklemmen, zodat ze op hun plek blijven liggen. Nu kun je gaan boren. De ophangbeugels zijn diep genoeg, dus je kunt de hele boorlengte gebruiken.

Stap 5
Bedenk wat er onder de plank moet komen te staan en hou daar rekening mee. Moet er een zitplek of eettafel komen? Zet een stoel of in dit geval een krukje neer en ga zitten. Zo weet je zeker dat je onder het plankje genoeg plaats hebt. Teken de plank af met behulp van een waterpas. Zorg ervoor dat de libel (luchtbel) exact, maar dan ook exact in het midden tussen de streepjes op de waterpas staat. Teken de lijn zo af dat het de onderkant van de plank wordt.

Stap 6
Teken vanaf de lijn op de muur de dikte van de plank (4,8 cm) naar boven af en zet in het midden (op 2,4 cm) een kruis. Meet vervolgens vanaf het middelpunt van het kruis 70 cm naar rechts of links voor het volgende ophangpunt. De kruizen komen dan precies op de plekken waar in de plank de gaten zijn geboord.

Stap 7
Boor met een steenboor de gaten in de muur. Om te voorkomen dat het een enorme stofbende wordt, hebben wij er met schilderstape een koffiefilter onder gehangen om het stof op te vangen!

Tip: Koop de duurste/beste steenboor van 11 mm. Het boren gaat dan heel gemakkelijk. En door de goede kwaliteit gaat de boor misschien wel een heel klusleven mee.

Tip: Is de muur heel poreus? Dat komt vaak voor bij muren uit huizen van voor 1975. Boor dan met een iets kleinere boor, bijvoorbeeld 10 mm in plaats van 11 mm. Houd de boor zo stil mogelijk en boor dieper dan gebruikelijk. Neem in dat geval ook een langere schroef en eventueel een SX plug. Deze laatste heeft 4 deeltjes en zet meer uit dan de standaard plug.

Stap 8
Tik met een kleine hamer de pluggen in de muur. Pas op dat je de muren niet beschadigt.
Tip: Steekt het plugje nog een klein stukje uit? Snij dit dan plat aan de muur af met een hobbymes.

Stap 9
Draai de ophangbeugels de muur in met een verstelbare sleutel.

Stap 10
Schuif de plank over de beugels.

Stap 11
Tik de plank aan met een houtje zodat hij ook het laatste stukje over de beugels schuift. Door het houtje te gebruiken beschadigt het hout niet door dat de druk van de hamer wordt verdeeld.

Stap 12
Tip als de plank hangt nog even de muur met wat verf aan. Vaak geeft een plank ophangen wat strepen en vlekken op de wand. Bewaar daarom altijd een restje van je muurverf.

Stap 13
Ja, de plank hangt! Spullen op zijn plek en je huis is weer een stap meer af en een opbergplek rijker!

Geen handige Harry?

Bron: Fotografie Anke Leunissen

nog meer: wooninspiratie