Deze tip moet iedereen die in een oud huis woont weten

Niets zo karakteristiek en sfeervol als een oud huis. Maar iedereen die in een oud huis woont, weet ook dat je interieurtechnisch voor nogal wat uitdagingen kan komen te staan.

Ingebouwde boekenkast

Want in een tegenstelling tot een perfect afgemeten nieuwbouwhuis, staat in een oud huis alles meestal schots en scheef. Een vloer die schuin afloopt, een muur waar kaarsrecht een kader ophangen een militaire operatie is… Als je toch verlangt naar wat symmetrie in huis, is er een oplossing. Het antwoord: een ingebouwde boekenkast.

1. Het probleem

De vloer loopt (licht) schuin af. Het kan het gevolg zijn van een verzakte fundering of een ouderwetse bouwconstructie.

2. De oplossing

Wanneer de vloer schuin afloopt, kun je de plek waar de vloer lager is opbouwen. Om specifieker te zijn: met ingebouwde (boeken)kasten of een (tv)meubel die de helling verhult. Bouw de planken in op een manier zodat ze gelijk lopen aan het plafond. Op die manier heb je bij de onderste plank net wat meer ruimte aan de hellende kant. Tenzij de helling heel sterk is, valt dat niet op. En als het wel zichtbaar is, kun je er altijd voor kiezen om nog een paneel aan de onderkant te bevestigen die blend met de vloer. Bovendien voegt een op maat gemaakte inbouwkast altijd waarde toe aan een huis.

Tadaa: welke aflopende vloer? Om de ingebouwde kast te complimenteren, kun je laagjes in het interieur aanbrengen met rijk textiel, grote meubels en mooie decoratie. Dat leidt de aandacht af van krakkemikkigheid zonder dat het de historische charme teniet doet.

Bron: Styling Marianne Luning | Fotografie Hotze Eisma

nog meer: wooninspiratie