De dampkap schoonmaken: met dit simpele trucje weet je of het nodig is

Het algemene advies is om je dampkap eens in de 8 tot 10 weken schoon te maken. Of jouw dampkamp baat heeft bij een iets kortere tussenperiode, of juist nog wel een weekje langer mee kan, hangt af van je kookgedrag. Zo zou de fanatieke thuiskok vaker aan de slag moeten met de dampkap dan een salade-fan. Of het schoonmaken al nodig is? Daar is een handig trucje voor.

dampkap schoonmaken

Afgezien van de hygiëne is een schone dampkap ook belangrijk voor de veiligheid. Als je het schoonmaken écht lang laat liggen en zich veel vet ophoopt, kan er zelfs brand ontstaan. Bij een gevalletje ‘vlam in de pan’ kan dat serieuze gevolgen hebben, want zo’n laagje vet is heel brandbaar. Goed, zo’n vaart zal het niet lopen, maar het schoonmaken van je dampkap is wel een klusje dat je maar beter serieus kunt nemen. Het schoonmaken van je dampkap zorgt er ook voor dat hij z’n werk goed doet. Een dampkap moet namelijk een bepaalde zuigkracht hebben; niet zoveel dat de tomatensoep omhoog vliegt, maar wél genoeg om de luchtstromen vol vocht en geurtjes naar buiten te werken. Wanneer je dampkap dus aan een schoonmaakbeurt nodig is, merk je dat aan de zuigkracht.

Lees ook:
Binnenkijken in een stoere open keuken in Zwolle

Zuigkracht checken

Je kunt de zuigkracht makkelijk checken door de dampkap aan te zetten en een vel keukenpapier tegen de roosters te houden. Blijft het keukenpapier aan het rooster van je dampkap hangen? Dan doet je dampkap nog precies wat ‘ie moet doen, en hoeven de filters nog niet schoongemaakt te worden. Dwarrelt het keukenpapier weer naar beneden, dan is het de hoogste tijd om je dampkap weer eens schoon te maken.

Aan de slag

Hoe je zo’n dampkap het beste schoonmaakt? Je leest de tips van vtwonen hier. Wist jij bijvoorbeeld al dat baking soda echt hét wondermiddel is voor een schone dampkap?

nog meer: wooninspiratie