Creatieve markten, workshops en leuke uitjes

Wij hebben weer de leukste creatieve markten, uitjes en workshops voor je op een rij gezet. Er is elk weekend wel iets leuks te doen!

Swanmarket

Hand made: lang leve het Ambacht

Museum Boijmans Van Beuningen staat dit voorjaar (tot en met 20 mei) in het teken van het ambacht. In een tentoonstelling met ruim vijfhonderd objecten zijn de meest bijzondere voorbeelden van het kunstambacht te zien. Demonstraties van ambachtelijke technieken, een film- en documentaire programma, markten en diverse workshops laten je het ambacht beleven en onderzoeken. Het ambacht, zelf dingen maken, staat volop in de aandacht. Pottenbakken, boekbinden of cupcakes versieren. Het woord ‘ambacht’ roept bij vrijwel iedereen positieve, romantische associaties op met authenticiteit, eerlijkheid, menselijkheid en natuurlijkheid! Er zijn ontzettend veel activiteiten rondom deze tentoonstelling. Bekijk ze hier. Wil je de tentoonstelling bezoeken? Er worden veel kortingsacties aangeboden. Maak er gebruik van!

Petit Bazaar in Gent

Ben je op zoek naar leuke kinderspulletjes en wil je graag eens iets ‘anders’? Dan is het internet de uitgelezen plek om dat leuke jurkje of dat grappige speeltje te spotten! Er zijn al heel wat Belgische kinderwebwinkels met een kleurrijk en karaktervol aanbod. Op 11 en 12 mei 2013 vind je de hipste kinderwebwinkels samen onder één dak! Op de negende ‘Petit Bazaar’ kan je de leukste kinderspulletjes, -kleertjes, -kaartjes, -decoratie, -kunst en -speeltjes en doopsuiker eens in ’t echt bewonderen en kennis maken met de mensen achter deze webwinkels! 11 mei geopend van 15.00 tot 20.00 uur, 12 mei van 10.00 tot 18.00 uur. Toegang is gratis. petitbazaar.be.

Workshop Giftwrapping bij Elle Aime in Rotterdam

Tijdens de workshop ‘gift wrapping’ op 15 mei leer je verschillende vouwtechnieken (voor zakjes, enveloppen en doosjes), maak je je eigen stickers, tape en labels/tags en – ook belangrijk – eet je een lekker taartje of een cupcake! Alles wat je tijdens de workshop maakt mag je mee naar huis nemen. Deelname aan deze workshop kost €25,- per persoon; daarvoor kun je alle materialen gebruiken (masking tape, stempeltjes, papier, lint, ponsen en nog veel meer!) en maak je verschillende zakjes, enveloppen, doosjes, gift tags en stickers. Bij Elle Aime zorgen ze voor iets lekkers + te drinken! Tijd: vanaf 13:00, de workshop duurt 2,5 tot 3 uur. elleaimeworkshops.blogspot.nl

Feelgoodmarket in Eindhoven

Een plek waar mensen elkaar ontmoeten onder het genot van een drankje en een ambachtelijk gemaakt (bio) hapje. Op het terras kun je lekker onderuit zakken met een kop koffie of met vrienden een wijntje drinken terwijl je naar live muziek luistert en de kinderen met elkaar spelen of een workshop doen. De FeelGood Market geeft eigenzinnige designers en creatievelingen de gelegenheid om hun niet alledaagse creaties aan het publiek te tonen. Daarnaast is de markt voor bezoekers een laagdrempelige en gezellige manier om kennis te maken met uniek ontwerp, exclusieve producten en de maker zelf! Van 12.00 tot 18.00 op 19 mei. Toegang gratis. feelgoodmarket.nl.

NeighbourFood Market in Amsterdam

Jong, oud, brak en fris ontmoet elkaar waar het lekkerste eten van Amsterdam verzameld is. Iedereen die houdt van lekker, samen eten en op zondag voor 15.00 uur uit bed is…op de NeighbourFood Market komen de good-food verkopers van en om de stad samen, het is een platform voor cateraars, bio-boeren, traiteurs, bakkers, slagers, gevierde lokale chefs, kaasmakers, worstendraaiers, sap-persers, soepkokers, sandwich-helden, fanatieke foodies, barista’s, heren van de thee, enthousiaste producenten en distributeuren…oftewel; ieder uit de stad die goed eten en drinken met liefde en een verhaal aanbiedt! Tijd: Van 11.00 tot 18.00. Toegang gratis. neighbourfoodmarket.nl.

Pure Markt in Den Haag

Ditmaal is de Pure Markt te vinden op de Piet Heinstraat. Van 11.00 tot 17.00. Toegang gratis.

Workshop flipflops van leer maken

In de workshop flipflops maken ontwerp en maak je je eigen teenslippers. Verschillende vaardigheden die bij het ambachtelijk schoenmaken aan bod komen worden uitgelegd. Hierna ga je zelf aan de slag met het ontwerpen en ontdekt je hoe een ambachtelijke schoenmaker zich voelt. Voel het leer, maak de mooiste combinaties, snij je eigen patronen uit en lijm onderdelen aan elkaar. Na deze workshop stap je de zomer in met eigen op maat gemaakte unieke schoeisel. Je wordt begeleid door Liesel Swart en studenten van de cursus Ambachtelijk Schoenmaken van DHTA. Dutch HealtTec Academy voorziet al meer dan 25 jaar in verschillende opleidingen schoentechniek.
Tijd: Van 13.00 tot 16.00 in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Kosten 7,50 euro. boijmans.nl.

De Utrechtse fabriek in Utrecht

De Utrechtse Fabriek is een collectief van 3 creatieve bedrijven. Sinds 2008 organiseren we De Utrechtse Fabriek in het Utrechtse Griftpark. Een hippe buitenmarkt van 55 webwinkels waar jonge ontwerpers, designers die naam hebben gemaakt en webshops die bijzondere merken inkopen, hun producten presenteren. De markt vindt plaats in het Griftpark van Utrecht en begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Neem je picknickkleedje mee want in het park is er genoeg ruimte om je te settelen met lekkere broodjes, poffertjes, koffie en verse jus d’orange. Kinderen kunnen dieren knuffelen in de kinderboerderij en zich uitleven in de grote speeltuin. Er zijn verschillende creatieve workshops te volgen voor zowel kinderen als volwassenen. deutrechtsefabriek.nl. Van 10.00 tot 17.00. Toegang gratis.

Zelfgemaakte Markt in Utrecht

De zelfgemaakte markt is een markt waar allerlei makers – kunstenaars, knutselaars, designers, creatievelingen – een podium en openbare verkoopplek vinden voor hun eigen creaties. De markt is een plek waar bezoekers kunnen kijken, kopen en beleven. Waarom ze dit doen? Omdat ze willen dat mensen die zelf dingen maken dit kunnen laten zien en verkopen op een gezellige markt. De Zelfgemaakt Markt ziet overal talent en willen talent en inspiratie stimuleren! Tijd: van 11.00 tot 17.00. Toegang gratis. zelfgemaaktemarkt.nl.

Hippe Kunstmarkt in Voorburg

Op 25 mei 2013 organiseert de Stichting Beeldende Kunst een hippe Kunstmarkt, als onderdeel van het HuygensFestival. Dit keer zullen muziek en kunst nog meer samensmelten. Het oude centrum van Voorburg met z’n mooie Herenstraat en het nieuwe marktplein naast het station zal voor de voor de vierde keer op rij een dynamisch podium zijn voor veel jonge kunstenaars en ontwerpers uit het hele land. Tijd: Van 10.00 tot 17.00. Toegang gratis

Holy Stitch in Leeuwarden

Tijdens deze tweedaagse craftymarkt in de Friese hoofdstad dient een van de cellenblokken van de voormalige gevangenis de Blokhuispoort als ludiek portaal voor ruim 50 rasechte professionals maar ook voor hippe vlijtige fröbelaars die net om het hoekje komen kijken. De cellen zijn omgetoverd tot kleine winkeltjes! Erg leuk: bij Holy Stitch zijn kinderen geen bezwaar; er is een opvang (Holy Kids!). Combineer een dagje brommen met het altijd bijzondere Friese straatfestival! Holy Stitch valt dit jaar samen met het fabeltastische Fries Straatfestival, welke in al zijn ludieke en eigenwijze glorie van 24 t/m 26 mei door de historische binnenstad van ons aller hoofdstad Leeuwarden zal zwerven. Vergaap je aan de vele wandelende acts, mysterieuze wezens uit onbekende oorden waar je enkel in je fantasie kan komen, crazy cooks and complete weirdness, uitgedoste toneelgroepen, sprookjesachtige draken op metershoge stelten, uiterst bizar straattheater en de wereld aan muzikale optredens. Kijk voor meer info op de website van Holy Stitch.

De Groote Fair in Rosmalen

De Groote Fair is perfect om de hipste hebbedingen voor de zomer uit te zoeken! Op deze prachtige binnenlocatie staan zo’n 50 kramen, workshops en horeca stands met een breed en uniek aanbod. Naast de gezellig ingerichte kramen zijn er tijdens De Groote Fair inspirerende workshops waar je als bezoeker aan kunt deelnemen. Er is ook een horecaplein, waar je kunt genieten van een hapje en drankje. Van 11.00 tot 17.00. Toegang gratis. degrootefair.nl.

Swan Market in Rotterdam

Swan Market is een lifestyle markt, waar een erg divers creatief aanbod te vinden is. Onder andere mode, sieraden, vintage, accessoires, betaalbare kunst zijn ruim vertegenwoordigd tijdens Swan Market. Naast al het shop-plezier word je verwend met (h)eerlijke horeca en live muzikale optredens. De gezelligheid bij Swan Market wordt gecreëerd door de variëteit aan bezoekers; een goede mix tussen jong en oud, stelletjes en gezinnen met kinderen, het loopt door elkaar en maakt plezier met elkaar.
Van 12.00 tot 17.00. Toegang gratis. swanmarket.nl.

Hip en Handgemaakt Markt in Arnhem

Op de Hip en Handgemaaktmarkt komen de leukste, creatiefste en kunstigste webwinkels bij elkaar en pakken uit! De Hip en Handgemaaktmarkten zijn succesvol en de deelnemers zijn zoveel mogelijk mensen die webwinkels hebben en unieke dingen maken. Het is voor de kopers en de makers leuk; kopers krijgen een gezicht bij een webwinkel én de kans om bijzondere dingen te kopen. Tijd: 26 mi van 11 tot 17 uur. Entree: gratis hipenhandgemaaktmarkt.nl.

Sunday Market in IJburg Amsterdam

De Sunday Market is dé maandelijkse Fashion, Art & Designmarkt in  en biedt een platform aan ontwerpers, kunstenaars en creatives om zichzelf direct aan het publiek te tonen. Op de Sunday Market vind je een selectie van uiteenlopende ontwerpen op het gebied van interieur en product design, keramiek, mode, vintage, sieraden, accessoires, illustraties, betaalbare kunst, kids´design, mooie biologische producten, en lekker eten en drinken. Tijd: Van 12.00 tot 18.00. Entree gratis. sundaymarket.nl.

Pure Markt in Amsterdam (Park Frankendael)

De Pure Markt wil iedereen graag kennis laten maken met verschillende leveranciers die zich bezighouden met ambachtelijk en lekker eten, maar ook met creativiteit en duurzaamheid. Op de markt vindt je pure producten, verkocht door de producenten zelf. Zij kunnen je informeren over de ingrediënten, herkomst en het productieproces. Je kunt je aankopen ter plekke nuttigen of mee naar huis nemen. De Pure Markt heeft een aantal vaste én een aantal wisselende leveranciers, die allemaal met veel enthousiasme deelnemen. Tijd: Van 11.00 tot 18.00. Toegang gratis puremarkt.nl.

Workshop DIY totes bij Elle Aime in Rotterdam

Lijkt het je leuk om een keer een workshop te volgen in Elle Aime, maar wil je eigenlijk ook je dochter/zusje/nichtje/buurmeisje meenemen? Dat kan!  Op 26 mei geeft Erika van Mikodesign een workshop in het versieren van totebags (katoenen tasjes) voor volwassenen + kids. Je kunt in je eentje komen naar deze workshop (want; ook gewoon leuk voor jezelf), maar je kunt dit keer ook je mini-jij meenemen (vanaf 8 jaar). Gezellig! Tijdens deze workshop krijgt iedereen een eigen tasje om te versieren. Je gebruikt daarvoor knoopjes, lint, kant, strijkvelours & meer van die fijne dingen. Zo’n tasje is voor jong en oud leuk; jij gebruikt ‘m voor de boodschappen en zij gebruikt ‘m voor haar boeken, lunch of gewoon om mee te spelen. Iedereen gaat met een uniek tasje naar huis! Elle Aime zorgt ook voor iets zelfgebakken lekkers en te drinken + een leuke goodie. Tijd: 26 mei van 13.00 tot 16.00. Kosten €35,- per volwassene en €10,- per kind (max. 2 kinderen per volwassene). elleaimeworkshops.blogspot.nl.

Dutch Design Market in Arnhem

Arnhem staat al jaren bekend als stad van mode en design. Arnhem huisvest de meest bekende mode academie van Nederland en ook de Arnhemse ondernemers dragen graag hun steentje bij aan “Arnhem Mode Stad” door in hun winkels en met hun assortiment rekening te houden met dit imago. Ook de Dutch Design Market hoopt het Arnhemse imago naar een hoger niveau te tillen. In hartje centrum, in één van de meest bekende winkelstraten van Arnhem (de Koningstraat) creëren wij meerdere malen per maand een unieke overdekte markt. Een plek waar jonge ontwerpers hand in hand met de gevestigde garde hun creaties kunnen tonen en verkopen. De plek waar je als consument dat unieke kledingstuk of dat ‘once-in-a-lifetime’ kunstobject kan vinden. Een markt waar je ongeacht de weersomstandigheden rustig kunt genieten van vernieuwende en trendsettende producten en gratis toegang. Laat je verrassen door de unieke sfeer en exposanten op de enige echte “design market” van Arnhem en ervaar een heerlijk dag in de mode hoofdstad van Nederland: Arnhem! Tijd: Van 10.00 tot 17.00. Toegang gratis. dutchdesignmarket.nl.

Echt Waar Bazaar in Utrecht

Een bruisende mix van design, ambacht, hergebruik, mode, vintage, eten, fairtrade, innovatie, duurzaamheid en meer. Ingericht door de deelnemers zelf en elke keer anders. Kom kijken op zaterdag of op koopzondag. Tijd: 1 en 2 juni van 12.00 tot 17.00. Toegang gratis. inderuimte.org.

Crafty Gardens in Eindhoven

Een gezellige en sfeervolle markt met een zeer divers aanbod van handgemaakte creaties, van glas, textiel, schilderkunst, tot sieraden, beelden…noem maar op! De markt bestaat uit 40-50 kramen, er is gelegenheid voor een hapje en een drankje en ook voor de kinderen zijn er leuke activiteiten. De locatie van de markt is uniek, namelijk het mooiste tuincentrum van Eindhoven, waar zeker in juni de planten groen zijn en alles volop in bloei staat! Tijd: 2 juni van 11.00 tot 17.00. Toegang gratis. facebook.com/CraftyGardens

Zelfgemaakte Markt loves WAK in Den Bosch

Het is weer Week van de Amateurkunst van 25 mei tot en met  01 juni.  In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd waarbij de passie en het plezier van amateurkunst centraal staan. Optredens, workshops, tentoonstellingen en nog veel meer. Den Bosch en De Muzerije (het hoofdkwartier van de WAK Den Bosch) houden zó van Amateurkunst dat ze besloten hebben de WAK te vieren van 24 mei tot en met zondag 2 juni 2013, twee extra dagen dus! Op zondag 2 juni is er een Zelfgemaakte Markt op het Burgemeester Loeffplein in Den Bosch. Tijd: 2 juni van 11.00 tot 17.00. Toegang gratis. zelfgemaaktemarkt.nl.

Sunday Market in Amsterdam (Westergasfabriek)

De Sunday Market is dé maandelijkse Fashion, Art & Designmarkt in  en biedt een platform aan ontwerpers, kunstenaars en creatives om zichzelf direct aan het publiek te tonen. Op de Sunday Market vind je een selectie van uiteenlopende ontwerpen op het gebied van interieur en product design, keramiek, mode, vintage, sieraden, accessoires, illustraties, betaalbare kunst, kids´design, mooie biologische producten, en lekker eten en drinken. Gevestigde namen doen mee, maar ook nieuw talent van de Rietveld Academie en de Design Academy, alsmede ‘andere’ creatives of collectors die wat moois, leuks of geks te bieden hebben.
Van 12.00 tot 18.00. Westerpark Amsterdam. Entree gratis. sundaymarket.nl.

Pure Markt op de Zuidas

De Pure Markt wil iedereen graag kennis laten maken met verschillende leveranciers die zich bezighouden met ambachtelijk en lekker eten, maar ook met creativiteit en duurzaamheid. Op de markt vindt je pure producten, verkocht door de producenten zelf. Zij kunnen je informeren over de ingrediënten, herkomst en het productieproces. Je kunt je aankopen ter plekke nuttigen of mee naar huis nemen. De Pure Markt heeft een aantal vaste én een aantal wisselende leveranciers, die allemaal met veel enthousiasme deelnemen. Tijd: van 10.00 tot 17.00. Toegang gratis. puremarkt.nl

Hip en Handgemaakt in Deventer

Op de Hip en Handgemaaktmarkt komen de leukste, creatiefste en kunstigste webwinkels bij elkaar en pakken uit! De Hip en Handgemaaktmarkten zijn succesvol en de deelnemers zijn zoveel mogelijk mensen die webwinkels hebben en unieke dingen maken. Het is voor de kopers en de makers leuk; kopers krijgen een gezicht bij een webwinkel én de kans om bijzondere dingen te kopen. Tijd: van 11 tot 17 uur. Entree: gratis. hipenhandgemaaktmarkt.nl.

Workshop Origami bij Elle Aime in Rotterdam

Shirley Elprama komt op 9 juni een workshop geven in Elle Aime. Tijdens deze workshop leer je de basis van de origami-techniek en gaan we aan de slag met een aantal kleine projecten. Je maakt bijvoorbeeld schattige envelopjes, een doosje en natuurlijk – dat kan ook niet anders – een kraanvogel. Nu denk je misschien; wat moet ik met origami? Elle Aime heeft een aantal dingen uitgekozen die waarschijnlijk goed van pas zullen komen tijdens het inpakken van je cadeautjes of het maken van een snailmail-pakketje! Vouw bijvoorbeeld een hartje (leuk om een pakje mee te versieren) of een envelop met een klein konijntje erop (ja, je leest het goed!). Of vouw een aantal vormen die je daarna gebruikt om een slinger te maken! Daarnaast is het natuurlijk gewoon heel erg fijn om eens bezig te zijn met je handen in plaats van achter de computer te zitten.  Hoe heerlijk is het om een middagje te vouwen, thee te drinken en cupcakes te eten? Tijd: Van 13.00 tot 16.00. Kosten: 29,50. elleaimeworkshops.blogspot.nl.

Bron beeld: Swanmarket

nog meer: wooninspiratie