Buiten eten: zo creëer je de perfecte tafelsetting

Een van de fijnste dingen aan de zomer is ’s avonds na het werk heerlijk buiten eten. Etentjes met vrienden in de tuin zijn nóg leuker. Met een mooie tafelsetting blijft iedereen langer plakken.

Zorgvuldig gestyled

Zo’n zorgvuldig gestylede tafelsetting is niet alleen heel gezellig, maar is ook handig als je van nature geen keukenprins(es) bent. Niemand die het ziet dat je de soep en de salades niet helemaal zelf hebt gemaakt als je die opdient aan een mooi gedekte tafel.

Bovendien bepaalt het meteen de sfeer. Je eters kunnen het ongetwijfeld waarderen dat je net iets meer hebt gedaan dan de tuinstoelen afstoffen en een laken over de tafel leggen.

Aan de slag

Iedere tafelsetting is anders. Het hangt allemaal af van het soort etentje dat je organiseert. Met net wat uitgesprokener dan casual zit je altijd goed. Wat je nodig hebt: dinerborden, saladeborden, soepkommen, bestek, servetten, waterglazen en wijnglazen. Je kunt de soep- en saladeborden natuurlijk achterwege laten als je niet van plan bent dat te bereiden.

In gedachte houden

Zorg dat je al het servies dat je wil gebruiken in huis hebt. Het is net jammer als je een bord of kom tekort komt en het moet oplossen met servies dat niet bij de rest past. Pro tip: hou wat extra borden en glazen achter de hand zodat ook onaangekondigde gasten kunnen aanschuiven.

Als je wil dat gasten niet van tafel stormen zodra het dessert is verorberd, kan je er maar beter voor zorgen dat ze goed zitten. Leg kussens neer en hang een plaid over de stoelen voor het geval het sneller afkoelt dan gehoopt.

Dan is het nog een kwestie van decoreren. Kies van tevoren een kleurthema en hou je daaraan. Ga voor een mooi boeket midden op tafel of maak het speels met vaasjes in verschillende hoogtes. Je kan ook een takje kruiden op de borden leggen voor een meer minimalistisch resultaat.

Nu enkel nog hopen op een lange zomer met aangenaam gezelschap!

nog meer: inspiratie