Belgisch designtalent in de kijker: Dries Otten

Elke week zet de Antwerpse designpop-up VENSTER ontwerpers of ontwerpteams uit eigen land in de schijnwerpers. De uitgelezen kans om nader kennis te maken met al dat Belgische talent! Deze week: Dries Otten uit Antwerpen.

Over Dries Otten

WIE & WAT? Dries Otten is interieurarchitect en scenograaf. Hij werkte bij B-architecten o.a. mee aan de vaste expo’s van het Antwerpse MAS, tentoonstellingen in MuZee en Museum M en opera- en theaterdecors. Sinds 2012 werkt hij vanuit zijn eigen studio aan tentoonstellingsvormgeving, interieur- en meubelontwerp. WOONT met vriendin en illustratrice Emma Thyssen en hun konijn Fløf in een oude koffiebranderij in Antwerpen. HUN WOONSTIJL? Ruim en licht. Het interieur is een mix van straat- en rommelmarktvondsten, zelfgemaakte meubels en veel planten.

Hoe is Dries Otten Studio ontstaan?

Dries: “Ik startte mijn eigen studio in 2012. Aanvankelijk werden de meeste ontwerpen in eigen atelier geproduceerd, momenteel worden er enkel nog stalen en prototypes gemaakt.”

Omschrijf Dries Otten eens in vijf woorden.

Dries: “No nonsense, functioneel, poëtisch, historische referenties, materiaalcombinaties.”

Vanwaar de passie voor architectuur en interieurvormgeving?

Dries: “Als kind had ik eigenlijk nooit expliciet iets met architectuur. Het enige huis in mijn leven dat architecturaal boeiend was, was het huis van mijn huisarts (lacht). Het middelbaar doorliep ik in de Turnhout, en ik bracht veel tijd door in cultuurhuis de Warande. Misschien heeft de Turnhoutse School daar de kiem gelegd voor mijn nieuwsgierigheid naar architectuur. Toen ik later klusjes ging doen in een chambre d’hôtes in Frankrijk, en in contact kwam met pas afgestudeerde architecten, viel de puzzel helemaal in elkaar.”

Waar haal je inspiratie?

Dries: “Dat komt van overal op me af: geschiedenis, reizen, beeldende kunst, de natuur, fietsen, … Ik grijp ook veel terug op de Belgische avant-garde: de broers Bourgeois, Karel Maes, Huib Hoste, Jozef Peeters, en later Veranneman, Pieter Debruyne, Gio Ponti en natuurlijk Sottsass.”

Op welk stuk of project ben je het meest trots en waarom?

Dries: “Mijn portfolio is constant in evolutie, dus het is moeilijk om erop terug te kijken. De beelden die overblijven, zijn in mijn eigen beleving iconisch en archetypisch: projecten als Bloemland, Auwegemvaart, de Tekton-tafels, Horst, Buchbar en à la façon française. Zij zijn bepalend geweest in mijn parcours als ontwerper – ik kan haast niet geloven dat ik ze ooit ontworpen heb.”

Waaraan moet een perfect ontwerp volgens jou voldoen?

Dries: “Een goed ontwerp moet voor de opdrachtgever een verlengstuk van zichzelf zijn. Maar dan wel op een manier waarbij het zijn of haar verlangens overstijgt. Het moet doen dromen.”

Waar droom je zelf nog van?

Dries: “Ik kijk er erg naar uit om samen met Emma een huis met atelier te verbouwen tot een plek waar wonen en werken samenvallen. En als ik even verder mag fantaseren: een vakantiehuis met panoramisch uitzicht creëren in Spanje, Frankrijk, Griekenland of Italië, dat lijkt me een droomopdracht!”

VENSTER

Tussen 5 juli en 5 augustus nodigt meubelontwerpster Axelle Vertommen 5 onafhankelijke Belgische designers of designteams uit in haar tijdelijke winkel VENSTER in Antwerpen. Een week lang kun je er hun meubilair bewonderen (en kopen!) in de zelfontworpen etalage, die telkens feestelijk wordt ingehuldigd op donderdagavond. Volgende week in de spotlights: |vormen| uit Gent.

Praktisch

VENSTER Antwerpen
Britselei 1C, 2000 Antwerpen
Open op donderdag van 17u tot 22u en van vrijdag tot zondag van 11u tot 18u

Foto 1 & 2 Luc Roymans – foto 3 Evenbeeld | Tekst Sanne De Lee

nog meer: wooninspiratie