Zelf je badkamer verbouwen

Wil je een badkamer zoals in een echte hammam, of juist strak wit en modern? Alles kan en wordt mogelijk als je zelf je badkamer gaat verbouwen. Je bespaart veel kosten op de uurloon van vakmannen, welk geld je weer in mooie tegels of een gave wastafel kan stoppen. Met onderstaande tips en een duidelijk stappenplan kan je zelf je badkamer verbouwen.

Zelf je badkamer verbouwen - HK Living - vtwonen

Zelf doen!

Als je zelf je badkamer verbouwt, spaar je veel geld uit. Het uurloon van de installateur en tegelzetter is ongeveer € 40,-.
Hoewel de vakman vaak inkoopkortingen krijgt, ben je bij hem vaak aan bepaalde merken en dealers gebonden voor aantrekkelijke aanbiedingen. Als doe-het-zelver heb je het voordeel dat je echt uit het totale aanbod kunt kiezen. Zo kan je een goede budgetmix maken. Op internet zijn bovendien ook designartikelen met korting te bestellen. Even goed surfen en kritisch de prijzen bekijken loont.

Een beetje zelf, een beetje door de vakman

Zie je ertegenop op om álles zelf te doen in je badkamer? Je kunt er ook voor kiezen een deel van het werk uit te besteden. Vooral slopen en opruimen zijn ook voor beginners prima te doen. Spreek van tevoren wel goed af wat jouw bijdrage zal zijn.

  • Slopen: kun je zelf doen, mits je met beleid te werk gaat en geen leidingen beschadigt.
  • Elektriciteit: laat dit over aan de vakman.
  • Leidingen verleggen: in principe een klus voor de vakman, maar wie verstand heeft van knelkoppelingen kan zelf een poging wagen.
  • Sanitair plaatsen: iemand met twee rechterhanden die heel precies is kan dit zelf.
  • Betegelen: lijkt moeilijker dan het is, dus: zelf doen!

Rondkijken en keuzes maken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt op de websites van badkamerspecialisten vaak een simpele plattegrond maken. Soms kun je zelfs een 3D-plattegrond maken en precies de kosten van je plannen bijhouden. Zo zie je meteen wat er met jouw m² en budget mogelijk is. Als je besluit nieuw sanitair te kopen, dan is het de goedkoopste oplossing om de indeling van de oude situatie over te nemen, zodat je niet allerlei leidingwerk hoeft te verleggen.
Door zijn grote afvoerpijp moet het toilet als eerste worden geplaatst. Meestal gebeurt dit tegen een buitenmuur en zo dicht mogelijk bij een afvoerbuis met een grote diameter. Vervolgens kun je gaan schuiven met de douche, de wastafel en het bad. Omdat deze onderdelen een kleine afvoerbuis hebben, zijn er veel oplossingen mogelijk. Het werkt vaak het meest efficiënt als je al het sanitair tegen de wand plaatst. Dit geeft een ruimtelijk effect en het ver- of aanleggen van leidingwerk is geen ingrijpende klus. Origineler is een bad in het midden van de ruimte. De leidingen krijgen in dit geval een plek onder de vloer, maar zorg wel voor voldoende verval zodat het water goed kan weglopen. Tot slot kun je eventuele lege ruimtes als bergruimte gebruiken.

Checklist: wanneer doe je wat?

  • Maak eerst een goede plattegrond, zodat je weet welk sanitair je kwijt kunt en hoeveel wand- en vloertegels je moet bestellen.
  • Bestel alle materialen en houd rekening met levertijden.
  • Zorg dat je loodgieter of aannemer op de geplande dag aan het werk kan. Maak op tijd een afspraak met de loodgieter en eventueel een elektricien, stukadoor of tegelzetter. Goede vaklui zijn geliefd en hebben een erg volle agenda!

Handige links

Badkameraccessoires online kopen

Eenmaal klaar met verbouwen mag er ingericht worden. Wasmanden, zeephouders, handdoekhaken: badkameraccessoires zijn online genoeg verkrijgbaar en musthaves voor in de badkamer. Ze zorgen voor de sfeer van de badkamer en maken het persoonlijk. Tip! Bekijk hier alle badkameraccessoires van verschillende webshops.

vtverbouwen badkamer bestellen

Heb je verbouwplannen? Check dan vtverbouwen voor veel praktische informatie en creatieve indelingsideeën. Waar moet je beginnen en welke keuzes maak je? vtverbouwen wijst je de weg! Bestel de special hier voor € 14,95.

nog meer: wooninspiratie